'Hrvatsko je povrće zdravo'

U Hrvatskoj nema zaraze Escherichijom coli, a hrvatsko je povrće zdravo, istaknuo je ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović komentirajući tijekom posjeta Novome Marofu epidemiju koju je uzrokovala ta bakterija od koje je dosad umrlo više od 20 ljudi, a više od 2000 ih je zaraženo. 

S pojavom epidemije u Njemačkoj, Hrvatska je digla stupanj pripravosti sanitarnih inspektora, rekao je ministar Milinović i dodao da su sve namirnice koje su dolazile iz Njemačke i Španjolske pregledavali i uzimali njihove uzorke. Dodao je da, prema posljednjim informacijama, u Njemačkoj epidemija jenjava te se nada da u Hrvatskoj neće biti slučajeva zaraze.

Nema zaraženog povrća - kupujte hrvatsko

Vidjeli ste mog kolegu potpredsjednika Čobankovića pa i mene da smo pred Vladom jedan dan konzumirali svježe povrće i vidite da sam zdrav. I to je još jedan od dokaza da u RH nemamo E. coli i da je naše povrće zdravo. Kupujmo i jedimo hrvatsko, poručio je Milinović.

Zbog straha od zaraze bakterijom Escherichijom coli, Hrvati kupuju sve manje povrća. Nakon što su iz Njemačke počele stizati alarmantne vijesti o sve više smrtnih slučajeva i sve više oboljelih, prodaja povrća u Hrvatskoj pala je za 70 posto. No nakon vijesti da je E. coli stigla do Slovenije, prodaja se u samo jednom danu smanjila za 20 posto.

Još dvije žrtve Escherichije coli

Enterohemoragijska bakterija E. coli odnijela je još dvije žrtve u Njemačkoj. Time se broj umrlih od te zaraze u Njemačkoj popeo na 24, odnosno 25 u Europi, objavile su vlasti pokrajine Donje Saske. Dvije nove žrtve su dvije žene, 74-godišnjakinja i 88-godišnjakinja, koje su umrle od hemolitičko-uremijskog sindroma (HUS), teških bubrežnih problema. Osim 24 umrlih u Njemačkoj još je jedna žrtva podlegla zarazi u Švedskoj. Zaraza je zahvatila 13 europskih zemalja, te SAD i Kanadu gdje su zabilježeni sumnjivi slučajevi.

Iako se do jučer sumnjalo da je izvor zaraze smrtonosnim tipom Escherichije coli u Njemačkoj u klicama povrća koje se proizvode u jednom ekološkom pogonu u Donjoj Saskoj, rezultati prvih analiza pokazuju da u 23 uzorka s te farme od njih 40 nisu našli EHEC.

O stanju u Njemačkoj za emisiju Hrvatska uživo govorili su dr. Susanne Huggett, voditeljica laboratorija Medilys, i prof.dr. Friedrich Hagenmuller, spec. gastroenterologije s klinike Askleopios Altona. U videoprilogu pogledajte razgovor s njima.