Počinje zlatno doba za plin

Potražnja za plinom mogla bi do 2030. nadmašiti onu za ugljenom i gotovo se izjednačiti s potražnjom za naftom, procjenjuju u Međunarodnoj agenciji za energetiku (IEA). Prognozu obrazlažu neizvjesnom budućnošću nuklearne energije.Glavni pokretači rasta bit će Kina i Sjedinjene Države, stoji u najnovijem izvješću IEA-e. Obilna ponuda, snažna tržišta u nastajanju i neizvjesnost u vezi s nuklearnom energijom ukazuju na istaknutu ulogu plina u međunarodnoj energetskoj mješavini, stoji u izvješću.

Kina će u narednim godinama nastojati koristiti čišće energente i to će vjerojatno značajno povećati potražnju za plinom. Od ukupno 20 najzagađenijih gradova u svijetu njih čak 16 nalazi se u Kini, pri čemu je zagađenje uglavnom povezano s proizvodnjom struje u termoelektranama, tumači Faith Birol iz IEA-e. Zato Kina ulaže napore da plin dobrim dijelom zamijeni ugljen u proizvodnji električne energije, dodao je.

Kina trenutno troši gotovo istu količinu plina kao i Njemačka ali s obzirom na potencijal za rast njezina bi potrošnja do 2035. mogla nadmašiti onu cijele Europske unije. Što se pak tiče potražnje u SAD-u, u IEA-i navode očekivanja da će 60 posto tamošnjih termoelektrana biti zatvoreno u idućih 20 godina."Velike su šanse da će značajan dio tih elektrana namijeniti one s pogonom na plin", kazao je Birol, prenosi Hina.