Sanaderu odbijena žalba na pritvor

Vrhovni zemaljski sud u Linzu odbacio je žalbu bivšeg premijera Ive Sanadera na pritvor, objavilo je državno odvjetništvo u Salzburgu. Sanaderov austrijski odvjetnik Werner Suppan izjavio je da nakon te odluke razmišlja o žalbi austrijskom Vrhovnom sudu, u kojoj bi se pozvao na Sanaderova temeljna ljudska prava.

Vijeće Vrhovnog zemaljskog suda u  Linzu raspravljat će 21. lipnja o izručenju Sanadera Hrvatskoj, nakon što je sud u Salzburgu 9. svibnja odlučio da se Sanadera može izručiti Hrvatskoj. Odvjetnik Suppan na tu je odluku uložio  žalbu. Sanader je od 10. prosinca u ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu.

Bivšeg premijera Hrvatska tereti za zloporabu položaja i ovlasti u više slučajeva. Istražuje se njegova uloga u nezakonitostima u slučaju Fimi media, HEP-a i Diokija kao i u slučaju uzimanja provizije od 3,5 milijuna kuna tijekom pregovora s Hypo bankom o davanju kredita Hrvatskoj.

Austrijsko državno odvjetništvo za borbu protiv korupcije u Beču još nije završilo istragu protiv Sanadera zbog sumnje u pranje novca u Austriji. Sanader je već prije najavio kako bi htio da mu se sudi pred austrijskim sudom držeći, kako je prenio Suppan, da u Hrvatskoj ne bi imao pravedno suđenje u smislu konvencije o ljudskim pravima.