Kosor i Pahor potvrdili dobre odnose

Premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor u Gospiću su svečano položili temljeni kamen za buduću tvornicu kalcitnih punila slovenske tvrtke, koja će uložiti gotovo 15 milijuna eura u izgradnju i na kraju otvoriti 35 novih radnih mjesta.

Odnosi Slovenije i Hrvatske, ističu premijeri, iznimno su dobri i na političkom i na gospodarskom planu. Hrvatska je premijerka od slovenskog kolege dobila potvrdu najave zatvaranja pregovora s Europskom unijom.

Ako će Hrvatska 24. lipnja, u predvečerje 20. obljetnice suverene hrvatske države dobiti jamstvo da će završiti pregovore i ako će premijerka Kosor biti pozvana na sastanak Europskog vijeća volio bih biti prvi koji će na tome zapljeskati i čestitati, rekao je Pahor. Bio bi veliki uspjeh za Hrvatsku, regiju i EU ako bi do kraja lipnja zaključili pregovore, istaknuo je Pahor.

Kosor je rekla da su dvije vlade uspješnom suradnjom odblokirale pregovore i nakon toga kao glavni cilj odredile jačanje gospodarskih odnosa. 2009. imali smo zatvorenih 5, a danas 31 poglavlje te očekujemo da ćemo zatvoriti preostala 4 i da će Hrvatska, kako smo planirali, završiti pregovore do kraja ovoga mjeseca, istaknula je Kosor.

Veselim se trenutku kada ćemo sjesti za stol euroskih država i naroda kao 28. članica EU-a i rješavati neka druga pitanja kao uspješne, dobre i lojalne članice, rekla je hrvatska premijerka.