Nitko se ne osjeća krivim za 'Spice'

Na početku suđenja bivšem potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu i sedmorici suoptuženih u slučaju Spice pročitana je opširna USKOK-ova optužnica nakon koje je sudac Zagrebačkog županijskog suda Siniša Pleše u zapisnik unio da se svi optuženi ne osjećaju krivima, što su izjavili na sjednici Optužnog vijeća u prethodnom postupku. Nakon što je USKOK-ova tužiteljica Tamara Laptoš dulje od sat vremena čitala optužnicu napisanu na oko 350 stranica - svi su optuženi izjavili da nisu krivi.

Tužiteljica USKOK-a i dio branitelja iznijeli su nakon toga uvodne riječi. Laptoš je kazala da će saslušanjem 115 USKOK-ovih svjedoka i brojnom dokumentacijom dokazati da je Polančec povezao ostale optuženike s planom da Podravkinim novcem kupe dionice. Optuženici su navodno planirali preuzeti 75 posto plus jednu dionicu Podravke u nekoliko koraka, od kojih je svaki pomno razrađen i opisan. Jedan od koraka je bila i kupnja 26 posto dionica u državnom vlasništvu na prodaju kojih je, tvrdi USKOK, kao predsjednik UO HFP-a mogao utjecati Polančec. Naglasila je da je velik broj dokumenata pronađen u privatnom vlasništvu okrivljenika koji su, kako je rekla, pokušali skriti dokumentaciju.

Polančecov branitelj Anto Nobilo kazao je kako je apsurdna tvrdnja o organiziranju skupine jer se optuženici u pet godina nikada nisu sastali. Polančec je imao 595 poslovnih sastanaka u tom razdoblju i samo jedan u vezi s "Podravkom", i to s Josipom Friščićem i Zvonimirom Mršićem, kazao je. Dodao je da je u računalu Zdravka Šestaka pronađeno više od dva milijuna datoteka, a da su samo dva pisma povezana s Polančecom. Rekao je kako će dokazati da Polančec nije imao u svom posjedu niti jedan dokument koji se nalazi u spisu. Odbacio je i optužbu da je Polančec uključio Podravku u pregovore Ine i Mola. Tvrdi da su takvu odluku donijeli na predsjedništvu HDZ-a i u užem kabinetu vlade, a u finalu pregovora sudjelovali su Jadranka Kosor, Marina Matulović-Dropulić i Ivan Šuker.

I branitelji ostalih optuženika ustvrdili su da su optuženici branili Podravku od neprijateljskog preuzimanja. Ante Madunić, branitelj Darka Marinca, ustvrdio je da su svi, od upravnog i nadzornog odbora do skupštine znali za sve odluke i za sve što se događalo te da danas ne mogu tvrditi drukčije. Naglasio je da njegovo branjenik nije kupio niti prepisao nijednu dionicu. Požalio se sucu Siniši Pleši da su prava obrane tijekom predistrage i istrage bila vrlo sužena jer nisu mogli nazočiti ispitivanju svjedoka te je zbog toga zatražio da se prihvate svi dokazni prijedlozi branitelja.

Sud je prihvatio sve prijedloge optužbe, odnosno saslušanje 115 svjedoka i provođenje svih predloženih materijalnih dokaza pa se očekuje vrlo dug proces. Spis ima 42.000 stranica. Prihvaćeno je i saslušanje 30-ak svjedoka obrane. Osmorici optuženih za udruživanje radi činjenja kaznenog djela prijeti do tri godine zatvora, a organizatoru do pet godina, dok za zloporabu položaja i ovlasti kazna može biti i 10 godina zatvora. U aferi Spice optuženi su bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, vlasnici i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković