Aisha Gadafi tuži NATO za ratne zločine

Aisha Gadafi, kćerka libijskog vođe Moamera Gadafija, podnijela je danas na sudu u Bruxellesu tužbu protiv NATO-a zbog ratnih zločina, izjavili su njezini odvjetnici koji također pokušavaju poništiti odluku EU-a o zamrzavanju imovine libijskog režima. Tužba se odnosi na zračni napad NATO-a od 30. travnja u kojem su u Tripoliju poginuli najmlađi Gadafijev sin i troje unučadi. U napadu su živote također izgubili njihovi prijatelji i susjedi.


Gadafi najavio da će se boriti do smrti

Gadafi je danas, nakon što je NATO pojačao zračne napade na Tripoli, obećao borbu do kraja u govoru koji je izravno prenosila državna televizija. Mi imamo samo jedan izbor, ostat ćemo u našoj zemlji mrtvi ili živi, rekao je u vatrenom obraćanju i pozvao svoje pristaše da dođu u njegov kompleks Bab al-Azizija.

NATO-ovi zrakoplovi napali su libijsku prijestolnicu gađajući među ostalima i ciljeve u blizini velike stambene četvrti Bab al-Azizija. Mi smo jači od vaših projektila, snažniji od vaših zrakoplova, a glas libijskog naroda glasniji je od eksplozija, rekao je prkosno Gadafi. Rekao je da je spreman poslati 250.000 do 500.000 naoružanih Libijaca da očiste zemlju od naoružanih bandi, misleći na pobunjenike koji nadziru istok Libije.