Potpora izvješću o stanju u OS-u RH

Godišnje izvješće o spremnosti obrambenog sustava, provedbi kadrovske politike i stanju u Oružanim snagama RH te ono o obrambenim pripremama dobilo je potporu svih saborskih klubova i zastupnika.

Državni tajnik u MORH-u Pjer Šimunović kazao je da je obrambeni sustav lani uspješno odgovarao na postavljene zadaće, posebno one koje se tiču uporabe snaga te u potpori civilnim institucijama te u međunarodnim operacijama.
Naglasio je da je glavni izazov predstavljalo osiguranje postojećih resursa i nastavak transformacije Oružanih snaga u uvjetima obrambenog proračuna smanjenog zbog gospodarske krize.

Šimunović je rekao da se Hrvatska i dalje nalazi u okružju koje teži punoj stabilizaciji, posebno zbog euroatlantskih aspiracija zemalja u regiji. Kao članica NATO-a Hrvatska vojska je sudjelovala u izradi novog strateškog koncepta, dala doprinos obrambenoj politici EU-a te se gotovo u cijelosti oprema domaćim proizvodima.

Branko Vukelić podržao je u ime HDZ-a izvješće naglasivši da je obrambeni sustav, unatoč smanjenom proračunu u uvjetima krize i recesije, maksimalno dobro i u zadovoljavajućem opsegu odgovorio svim zadaćama.

Pozvao je na još snažnije uključivanje gospodarskog sektora u opremanje i modernizaciju Oružanih snaga. 

Problemi koji muče državu i vladu, muče i obrambeni sustav, rekao je Arsen Bauk (SDP) istaknuvši da je najveći problem Oružanih snaga smanjeni proračun.

Zastupnici su u pojedinačnoj raspravi hvalili sudjelovanje hrvatskih vojnika u međunarodnim operacijama (11 UN-ovih, NATO-ovih i EU-ovih misija s prosječno 430 pripadnika u rotaciji), čime Oružane snage, isticali su, svoju visoku profesionalnosti i spremnost svakodnevno dokazuju izvršavanjem najsloženijih vojnih zadaća. Upozorili su ipak da je prosječna dob hrvatskih vojnika 38 godina, dok je prosjek članica NATO-a oko 30 godina.