Vučureviću produljen pritvor

Božidaru Vučureviću, ratnom gradonačelniku Trebinja je produžen pritvor za dva mjeseca. Vučurevićev odvjetnik Svetozar Vujačić je naveo kako je razlog za produženje pritvora opasnost od bijega, što je, kako je objasnio, uobičajena procedura kada je riječ o stranim državljanima.

Istražni sudac odjela za ratne zločine višeg suda u Beogradu ispitao je 27. svibnja Vučurevića u vezi s optužbama Republike Hrvatske za bombardiranje Dubrovnika. Nakon ispitivanja kazneno vijeće odjela za ratne zločine treba utvrditi jesu li ispunjeni uvjeti za izručenje Vučurevića Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini (BiH), čiji je on državljanin.

Prema optužnici, Vučurevića se u Hrvatskoj tereti za bombardiranje Dubrovnika početkom 90-ih godina, u vrijeme kada je bio na dužnosti gradonačelnika Trebinja. Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podignulo je u listopadu 2008. optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika između 1991. i 1995.