Ratarima 210 milijuna eura pomoći

Europska komisija je povisila sa 150 na 210 milijuna eura visinu naknade proizvođačima povrća u EU-u suočenima s naglim padom prodaje zbog epidemije zaraze Escherichijom coli. Uskoro ćemo imati proračun s 210 milijuna eura za pomoć pogođenim ratarima čije proizvode potrošači zaobilaze zbog toga što ih smatraju uzrokom epidemije, rekao je europski povjerenik za poljoprivredu Dacian Ciolos. Pomoć je namijenjena proizvođačima krastavaca, rajčice, zelene salate, tikvica i paprike.

Inače, španjolski seljaci podijelili su 30 tona voća i povrća kako bi ublažili strah za zdravlje, koji još nanosi štetu proizvođačima nakon što su nepravedno optuženi za smrtonosnu zarazu bakterijom Escherichijom coli u Njemačkoj. Stotine ljudi u središtu Madrida čekale su u redovima besplatne krastavce, rajčice, salatu, tikvice, patlidžane, lubenice i breske.

Njemački ministar zdravstva Daniel Bahr tvrdi da je broj novih slučajeva zaraze bakterijom Escherihijom coli u Njemačkoj znatno smanjen. Bit će novih slučajeva i nažalost očekuje se još smrtnih slučajeva, ali broj zaraženih znatno pada, izjavio je Bahr. I dalje nije poznat izvor zaraze, koja je zahvatila 13 europskih zemalja te SAD i Kanadu, gdje su zabilježeni sumnjivi slučajevi.