Najstarija hrvatska bula i samostan templara

Na arheološkom lokalitetu Crkvina, uz Vransko jezero kod Pakoštana, pronađena je bula pape Hadrijana IV. Riječ je o dosad najstarijoj pronađenoj buli u Hrvatskoj, koja potječe iz 12. stoljeća.

Ovaj Papin pečat potvrđuje da su samostan ili crkva bili iznimno važni za hrvatsku i crkvenu povijest. Pretpostavlja se da je riječ o samostanu templara. Naime, na istom je lokalitetu pronađen i grob s templarskim križem koji potječe iz istog razdoblja.

Svi dosad pronađeni nalazi te poznati povijesni izvori upućuju na to da lokalitet ima golemu arheološku, povijesnu, kulturnu i drugu vrijednost, ne samo u hrvatskim nego i u europskim okvirima, rekao je na konferenciji za novinare rektor zadarskog sveučilišta dr. Ante Uglešić.

Na lokalitetu je otkrivena jednobrodna crkva s polukružnom apsidom uz koju se nalaze dvije bočne prostorije. Osim ostataka crkve otkriveni su i ostatci drugih zidova, koji upućuju na to da je riječ o samostanskom kompleksu.

Uza crkvu je pronađena i velika nekropola. Dosad je otkriveno 75 grobova, a većina ih može potjecati iz razdoblja od 13. do 15. stoljeća. Jedna od većih grobnica povezuje se s templarskim viteškim redom, najvjerojatnije vranskim, odnosno zablatskim templarskim preceptoratom.

Arheološka templarska baština općenito u Hrvatskoj za sada je potpuno nepoznata pa ta činjenica ovom lokalitetu daje još veću vrijednost, istaknuo je Uglešić. Inače, na lokalitetu se nalazilo srednjovjekovno naselje Zablaće koje je u ranom srednjem vijeku (12. i 13. stoljeću), prema povijesnim izvorima, bilo sjedište Zablatske podžupanije. To područje stradalo je u 16. stoljeću, u razdoblju ratova s Turcima.