Eurozona o pomoći - Grčka u štrajku

Ministri financija eurozone započeli su jučer službene telefonske razgovore o modalitetima financiranja novog paketa pomoći za Grčku, izvijestio je čelnik eurogrupe luksemburški premijer Jean-Claude Juncker. Prema riječima jednog diplomata, pomoć Grčkoj mogla bi premašiti 90 milijardi eura.

Nakon analize EU-a i MMF-a Juncker je u službenoj izjavi zatražio da Grčka uloži pojačane napore u smanjivanje potrošnje te da proda imovinu i poboljša rezultate na području prikupljanja poreza. Izrazio je zadovoljstvo ustrajnošću grčke vlade u provedbi programa privatizacije kojim je Atena, prema početnim planovima, do 2015. trebala prikupiti 50 milijardi eura.

Navodno taj je iznos u međuvremenu snižen na 30 milijardi eura,  doznaje se iz diplomatskih izvora. Eurozona i MMF financirat će zajmovima drugu trećinu programa, iako još nije jasno hoće li taj novac biti odobren u sklopu postojećeg programa pomoći. Ključna je novina što bi treću trećinu programa trebali financirati privatni kreditori, i to reprogramiranjem grčkog duga, naglasio je diplomat.


Nećemo prodavati - stoje grčki vlakovi, brodovi, metroi... 

Nakon što su Europska unija i MMF od Grčke zatražili dodatno smanjenje potrošnje i prodaju državnih tvrtki - zemlju je ponovno blokirao štrajk zaposlenih u državnim i javnim službama. Nećemo prodavati!, čuje se na grčkim ulicama, dok ponvno stoje vlakovi, autobusi, metroi, brodovi, ne rade banke i pošte. Dodatne krizne vladine mjere predviđaju privatizaciju državnih tvrtki za vodoopskrbu, električnu energiju, telekom, banke, poštu, željeznice.  EU i MMF prisilili su Grčku na prodaju kako bi prikupila sredstva i pokušala smanjiti dug.