Noć u pritvoru, jutro na ispitivanju u USKOK-u

Varažinski gradonačelnik i nezavisni saborski zastupnik Ivan Čehok, kojem je Hrvatski sabor poslijepodne ukinuo zastupnički imunitet, noć će provesti u USKOK-ovoj jedinici za zadržavanje na zagrebačkom Senjaku. U sjedištu USKOK-a bit će ispitan sutra.

Istragu protiv Čehoka i još tri osobe pokrenuo je USKOK zbog sumnje da su različitim malverzacijama u kupovini i zamjeni zemljišta oštetili grad Varaždin za 29 milijuna kuna. Istraga je pokrenuta i protiv dva poduzeća, neslužbeno se doznaje da je riječ o tvrtkama T7 Grupa i T7 Vis kojima je navodno pogodovao varaždinski gradonačelnik.

Iako su neki mediji objavili da je policija jutros privela Davora Pataftu, predsjednika uprave i vlasnika tvrtki T7 grupa i T7 Vis i članicu uprave Narcisu Huljec, neslužbeno se doznaje da se to ipak nije dogodilo. Gdje se njih dvoje trenutačno nalaze, nije poznato. Četvrti osumnjičeni, Hrvoje Vojvoda, večeras nam je potvrdio kako nije uhićen ustvrdivši da ga nitko danas nije ni posjetio.

Čehoku i ostalim okrivljenicima stavlja se na teret da su se od svibnja 2008. povezali u zajedničko djelovanje s namjerom pribavljanja nepripadne imovinske koristi na štetu Varaždina. Osim za udruživanje tereti ih se za zlouporabe položaja i ovlasti i poticanje na zlouporabe. USKOK sumnja da je Čehok prema dogovoru s predsjednikom uprave tih tvrtki u više navrata pogodovao njegovim trgovačkim društvima u zaključivanju poslova s Gradom Varaždinom. Članica uprave je, pak, prema dogovoru s predsjednikom uprave, od građevinskih vještaka tražila da izrade elaborate o procijenjenoj vrijednosti nekretnina koje su trgovačka društva prodavala i mijenjala s Gradom Varaždinom, tako da navedu da je vrijednost zemljišta znatno veća od tržišne.

Čehok je nakon toga osiguravao da takve procjene budu prihvaćene od nadležnih tijela Grada Varaždina i da se s trgovačkim društvima zaključe ugovori o kupovini i zamjeni zemljišta, što je i realizirano. Na taj način trgovačkim društvima je na štetu grada Varaždina pribavljeno najmanje 29 milijuna kuna, navodi se u priopćenju.


Čehoku ukinut zastupnički imunitet

Malo poslije 17 sati Čehok je izašao iz varaždinske Gradske vijećnice i s policijskim službenicima PNUSKOK-a automobilom otišao u Zagreb. Na pitanje novinara je li uhićen, odgovorio je da nije.

Službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (PNUSKOK) već su ujutro došli u Čehokovu kuću, iz koje je u njihovoj pratnji izašao oko 11.30, nakon što je Mandatno-imunitetno povjerenstvo prihvatilo USKOK-ov zahtjev da se Čehoku ukine zastupnički imunitet.

Taj je zahtjev poslijepodne prihvatio Sabor. USKOK je ukidanje imuniteta tražio kako bi ga mogli uhititi zbog sumnje da je počinio kaznena djela udruživanja radi počinjenja kaznenih djela te tri kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti.


Reakcije na USKOK-ov zahtjev

Predsjednica Kluba nezavisnih zastupnika Đurđa Adlešič izjavila je kako je iznenađena USKOK-ovim sumnjama da je Ivan Čehok, inače zastupnik iz njezina kluba, počinio kaznena djela. Ustvrdila je kako je najbolje pustiti institucije da obave svoj posao. 

Zlatko Koračević (HNS) izjavio je da su u HNS-u i prije četiri godine upozoravali na nepravilnosti koje su predmet istrage. Predsjednik Kluba HDZ-a Andrija Hebrang kazao je da pravna država mora za sve jednako funkcionirati

Čehok je kao nezavisni zastupnik u Saboru koalicijski partner HDZ-a, pa je najbolje njih pitati o ovim događajima, rekao je Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a.