Podignuta optužnica protiv Merčepa

Podignuta je optužnica protiv bivšega ratnog pomoćnika ministra unutarnjih poslova Tomislava Merčepa zbog ratnog zločina protiv civila koji je 1991. počinila postrojba pod njegovim zapovjedništvom. Riječ je o ubojstvu 43 civila i nestanku triju osoba sa zagrebačkog, kutinskog i pakračkog područja.


Zbog posebno teških okolnosti činjenja kaznenih djela, državno odvjetništvo  zatražilo je produljenje pritvora. O tome će sutra odlučivati izvanraspravno vijeće.

Da nije podignuta optužnica, Merčep bi sutra po sili zakona morao biti pušten na slobodu jer istječe maksimalnih šest mjeseci koliko se osumnjičenik može držati u pritvoru bez podizanja optužnice.

Optužnicu je 59-godišnji Merčep dočekao u toplicama, kamo je smješten zbog teškoga zdravstvenog stanja. On je prije prije četiri godine pretrpio moždani udar, a odmah nakon uhićenja 10. prosinca prošle godine i ispitivanja kod istražnog suca bio je smješten u zatvorsku bolnicu.

Prema optužnici, koja je podignuta nakon šestomjesečne istrage, Merčep je od 8. listopada do sredine prosinca 1991. kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a smještene u Pakračkoj Poljani i dijelom u Zagrebu u paviljonu na Zagrebačkom velesajmu i kao savjetnik u MUP-u osobno naređivao nezakonita lišavanja slobode, mučenja i ubojstva civila, prenosi Hina.

Tereti ga se i da je znao da njegovi podređeni nezakonito uhićuju, pljačkaju, zlostavljaju, muče i ubijaju civile, ali nije ništa učinio da to spriječi i suzbije.
Po optužnici, pripadnici njegove postrojbe, u javnosti poznati kao "merčepovci", na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito su uhitili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja.

Merčep od početka tvrdi da nije kriv.