Hrvatska dobila zeleno svjetlo za ulazak u EU

Moja je poruka jasna i čista: Radujem se što ću vas pozdraviti kao 28. članicu Europske unije. Izjavio je to povjerenik za proširenje Štefan Fuele na konferenciji za novinare na kojoj je objavio da je Europska komisija dala zeleno svjetlo za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. 

Europska komisija je završila pregovore s Hrvatskom i sada je na zemljama članicama do donesu konačnu ocjenu i odluče o zaključenju pregovora, a Komisija je uvjerena da će se to dogoditi, izjavio je Fuele.

Istaknuo je kako je Hrvatska morala dokazati da je postigla napredak koji se ne može poništiti. Nadgledat ćemo napredak sve do ulaska u EU. Ovo je vrlo važan trenutak, kraj puta koji je počeo prije šest godina. U tih šest godina ona se transformirala u snažnu demokratsku državu, izjavio je Fuele. Istaknuo je da su pripreme za članstvo težak posao, a da Hrvatska uskoro može ubirati plodove svoga rada.

Barroso: Povijesni dan za Hrvatsku

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u pisanoj izjavi obavijestio je da je Europska komisija predložila Vijeću EU-a zatvaranje preostalih četiriju poglavlja u pregovorima s Hrvatskom. To otvara put da se Hrvatska pridruži Europskoj uniji kao 28. članica od 1. srpnja 2013. godine, ako Vijeće prihvati taj ciljani datum koji je predložila Komisija, stoji u izjavi.

U videoprilogu pogledajte dio konferencije za novinare Štefana Fuelea na kojoj je objavio odluku Europske komisije.

Da će odluka biti upravo ovakva ptvrdila je jutros prije početka sastanka Ministarskog vijeća Unije i europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding. Europska komisija daje zeleno svjetlo za pristup Hrvatske, izjavila je. Istaknula je kako su uklonjene posljednje prepreke te da prije godinu dana u to nije vjerovala. No, Hrvatska je obavila svoje zadaće i zato se može potpuno mirno reći DA Hrvatskoj, rekla je Reding.

Šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren čestitao je u Zagrebu hrvatskim vlastima na preporuci Europske komisije. U izjavi za novinare u povodu objave Europske komisije da je završila pregovore s Hrvatskom Vandoren je istaknuo kako je Hrvatska učinila što je bilo potrebno i Europska komisija zaključila je da je to dobro. Izrazio je nadu da će u idućih nekoliko tjedana, uz tehničku, biti završena i politička faza pregovora s Hrvatskom.

Predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek pozdravio je odluku Europske komisije koja je preporučila zatvaranje pregovora s Hrvatskom te izrazio uvjerenje da će zemlje članice prihvatiti tu preporuku što je moguće prije.