Dodatne uštede u proračunu

Vlada je danas zadužila državnu upravu i ostale proračunske korisnike da do 15. lipnja provedu mjere racionalizacije rashoda koje će osigurati dodatne uštede u državnom proračunu.

Riječ je o drugoj fazi racionalizacije u koju ćemo uključiti i naše socijalne partnere, pojasnila je premijerka Jadranka Kosor, dodavši kako je Ministarstvo financija uputilo pismo tijelima državne uprave i korisnicima proračuna s obrazloženjem mjera.

U prvoj fazi racionalizacijom smo uspjeli uštedjeti 232,7 milijuna kuna, uglavnom na materijalnim rashodima i rashodima za zaposlene, podsjetila je Kosor.

Važno je nastaviti trend zahvaljujući kojem smo u prvih pet mjeseci ove godine smanjili državne rashode za 493,3 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine, istaknula je premijerka.

Na današnjoj sjednici predstavljeno je izvješće o suzbijanju sive ekonomije u prošloj godini, u kojem se navodi da je obavljeno 15.776 inspekcijskih nadzora i da su otkrivena 14.883 prekršaja. Otkrivena su i 2.064 ilegalna radnika, među kojima 683 stranca. Time je ostvaren pozitivan učinak na državni proračun od 2,5 milijardi kuna.