Zemlje SEI-a pozdravile preporuku EK

Ministri vanjskih poslova zemalja Srednjoeuropske inicijative (SEI) pozdravili su u Trstu preporuku Europske komisije za završetak hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom. Potvrdili su važnost hrvatskog uspjeha na europskom putu kao jasnog znaka da je europska perspektiva dostižna za sve zemlje regije koje su spremne provesti potrebne reforme.

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, koji je predvodio hrvatsko izaslanstvo na sastanku, ponovio je spremnost Hrvatske da ostane snažan zagovornik takve budućnosti za sve zemlje regije. Osvrnuvši se na dosadašnju suradnju u sklopu SEI-a napomenuo je kako ona služi kao uspješan primjer regionalno orijentirane suradnje. Regionalna suradnja važan je dio europskog integracijskog projekta, a spremnost Hrvatske da u tome pruži svoj doprinos zasigurno je pridonijela uspješnom okončanju pregovora s EU-om, rekao je Jandroković.

Jandroković je potvrdio spremnost Hrvatske za daljnjim nastavkom i unapređenjem suradnje u okviru SEI-a istaknuvši kako će Hrvatska kao članica inicijative od samog njezina osnutka ostati aktivan partner u provedbi zajedničkih projekata.

Na sastanku u Trstu sudjelovali su predstavnici 18 zemalja SEI-a, među kojima 12 ministara vanjskih poslova, a sastankom je predsjedala Srbija.


Hrvatskoj čestitke brojnih zemalja

Ministri vanjskih poslova Srbije, Crne Gore i Ukrajine, Vuk Jeremić, Milan Roćen i Konstantin Grišenko, čestitali su Hrvatskoj na uspješnim reformama koje su dovele do preporuke EK za zatvaranje pristupnih pregovora.

Odluku Bruxellesa pozdravili su talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini, slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar i premijer Borut Pahor.

Glasnogovornik mađarskog premijera ocijenio je tu odluku velikim uspjehom za Mađarsku, Hrvatsku i cijeli zapadni Balkan. Hrvatskoj je čestitao i crnogorski predsjednik Filip Vujanović. Stigle su čestitke bugarske vlade i mnogih drugih.