Sabor o financijskom izvještaju HBOR-a

Saborski zastupnici raspravili su financijski izvještaj Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) za 2010. godinu. Prema njemu, ta je banka prošle godine odobrila 1606 kredita u iznosu od 6,62 milijarde kuna, što je za 7,5 posto više nego 2009.

Prilagođavajući se potrebama hrvatskih gospodarstvenika, razvijeni su novi kreditni programi za malo i srednje poduzetništvo, razvoj ruralne infrastrukture, ruralnih gospodarskih aktivnosti i jačanje konkurentnosti hrvatskih poduzetnika, naglasio je predsjednik Uprave HBOR-a Antun Kovačev.

Najsnažniju potporu HBOR je pružio hrvatskim izvoznicima, prema Programu priprema izvoza odobreno je 406 kredita u iznosu od 2,99 milijardi kuna.
Kovačev je istaknuo i kako je HBOR uložio velike napore u osiguranje dostatnih sredstava za kreditiranje domaćega gospodarstva te da, unatoč svjetskoj financijskoj krizi, u 2010. nisu mijenjali uvjete kreditiranja ni kamatne stope.
Saborski su klubovi u raspravi ocijenili kako je u uvjetima velikih ekonomskih kušnji za Hrvatsku HBOR odigrao važnu ulogu u kreditiranju gospodarstva i poduzetništva.

Posebno je naglašeno da je HBOR jedina financijsko-kreditna institucija koja je svoju kreditnu aktivnost usmjerila za poticaj izvoza.

Ivan Šuker (HDZ) naglasio je kako je HBOR bio jedina potpora izvoznicima u godinama kada su kamatne stope rasle. Važnu ulogu HBOR-a u vrijeme gospodarske krize istaknula je i Dragica Zgrebec (SDP), dodajući, međutim, kako HBOR ne može utjecati na oživljavanje investicijskih aktivnosti ako Vlada ne osigura pozitivno makroekonomsko okružje.

Goran Beus Richembergh (HNS/HSU) smatra da je HBOR dobar i funkcionalan sustav. Napomenuo je, međutim, kako se mora izboriti za aktivnu ulogu u osvješćivanju potrebe za iskorištavanjem sredstava iz pretpristupnih fondova.