Povrtne klice izvor zaraze

Povrtne klice izvor su epidemije smrtonosne dijareje od koje je u Europi umrla 31 osoba, priopćio je direktor njemačkog Saveznog zavoda za sanitarnu kontrolu. Prema rezultatima analiza, osobe koje su jele klice izložene su devet puta većem riziku od krvavog proljeva i drugih simptoma infekcije bakterijom ECEH-om od onih koji ih nisu jeli, rekao je.

Njemačke sanitarne vlasti povukle su upozorenje o nekonzumiranju krastavaca, rajčica i salate koje je bilo na snazi od 25. svibnja.

Proveden je veći broj analiza na poljima i proizvoda s gospodarstva na sjeveru Njemačke, Gaertnerhofa u Bienenbuettelu, koje nisu dokazale nepobitnu prisutnost bakterije, ali je niz indicija toliki da se sada može utvrditi izvor zaraze, rekli su čelnici sanitarnih služba.

Klice leće, lucerne, soje, crvene djeteline, slačice, žita, radiča, komorača, bogate vitaminima i mineralima cijenjene su zbog svojih hranjivih vrijednosti. Posljednjih godina klice su popularne u restoranima i često se serviraju u salatama i sendvičima.

Klice se uzgajaju na vlazi i temperaturama višim od 20 stupnjeva Celzija, a znanstvenici drže da su također nositelji patogenih bakterija, poput ECEH-a, salmonele i listerije.


Rusija spremna ukinuti zabranu uvoza europskog povrća

Rusija je spremna ponovno uvoziti europsko povrće uz odgovarajuća jamstva agencija Europske unije, izjavio je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev nakon završetka summita EU - Rusija u Nižnjem Novgorodu.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso rekao je da je Unija spremna poslati ruskim kolegama nacrt certifikata na usuglašavanje već danas ili sutra. Rusija je najveće tržište EU-a za izvoz povrća.