Nije izabrano Povjerenstvo za sukob interesa

Sabor nije uspio izabrati novo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jer nitko od 10 kandidata u tajnom glasovanju nije uspio dobiti potrebnih 77 glasova zastupnika.

Budući da danas istječe rok za izbor prema novom zakonu, javni će se poziv morati ponoviti, a prema tumačenju iz Kluba HDZ-a, do tada će tehničke poslove obavljati dosadašnje povjerenstvo za sukob interesa. Oporba u izboru nije sudjelovala jer nije prihvaćeno da se o povjerenstvu odlučuje dvotrećinskom većinom, što pretpostavlja konsenzus vladajućih i oporbe.

SDP je uputio i zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o sukobu interesa. Inače, predsjednik Sabora Luka Bebić najavio je da će Sabor tek najesen u dnevni red uvrstiti oporbeni zahtjev za osnutak istražnoga povjerenstva za ulogu ravnatelja policije Olivera Grbića u anonimnim prijavama protiv oporbenih političara.

Oporba je smatrala da je, s obzirom na neočekivano produljenje tekuće sjednice do ljetne stanke, njihov prijedlog trebao biti uvršten na dnevni red tekuće sjednice.