Imamo još posla, datum izbora uskoro

Vijesti iz Bruxellesa s pljeskom su dočekane na hrvatskoj političkoj sceni. No svi poručuju - nije još sve gotovo, treba nastaviti s reformama i napokon definirati što će biti prije - referendum o ulasku u EU ili izbori.

Hrvatska dobila zeleno svjetlo za ulazak u EU

Premijerka Jadranka Kosor nakon povratka iz Londona za HTV je rekla kako je ovo trenutak kada svi možemo biti ispunjeni ponosom. Zahvaljujem građanima RH na povjerenju koje su nam iskazali te braniteljima bez kojih ne bi bilo slobodne, neovisne, demokratske i europske Hrvatske, istaknula je. No moramo još puno i predano raditi do ulaska u EU. Sve što smo radili kroz brojne reforme bilo je za dobrobit građana RH, dodala je. 

Najavila je skoro određivanje datuma izbora. O datumu parlamentarnih izbora dogovorit će se vladajuća koalicija krajem lipnja, nakon sjednice Europskog  vijeća. Žurbe nema, situacija je pod kontrolom, a to dokazuje i današnji dan, naglasila je Kosor.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović istaknuo je kako je odluka Europske komisije o zatvaranju hrvatskih pristupnih pregovora važna za hrvatsku povijest. No naporima ne smije biti kraj i treba nastaviti s reformama i poboljšanju uvjeta života hrvatskih građana, naglasio je predsjednik RH. Zahvalio bih prije svega svima onima koji su pridonijeli tome od samog nastanka hrvatske države, braniteljima, svim našim građanima koji su gradili europsku Hrvatsku i naravno svima onima koji su kroz ovo vrijeme obnašali javne dužnosti, istaknuo je Josipović.

Upozorio je da prije slavlja pričekamo odluku država članica, ali je uvjeren da će ona biti pozitivna te da će se pregovori zaključiti na političkoj razini i nakon toga početi postupak ratifikacije pristupnog ugovora.


Završetak pregovora povijesno je postignuće


Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić čestitao je Saboru, Vladi i predsjedniku Republike te svima ostalima koji su pridonijeli današnjoj odluci Europske komisije.

Zastupnike je izvijestio kako je predsjednik Europske komisije (EK) Jose Manuel Barroso, u pisanoj izjavi pred početak konferencije za novinare povjerenika EK za proširenje Štefana Fuelea, iznio prijedlog Vijeću EU-a za zatvaranje preostalih četiriju poglavlja u hrvatskim pregovorima, što otvara put da Hrvatska 1. srpnja 2013. pristupi Uniji kao 28. članica. Bebić je izrazio uvjerenje da će Vijeće EU-a prihvatiti Barrosov prijedlog, kao i "ciljani datum" hrvatskog ulaska u EU.


Jandroković zadovoljan preporukom EK

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, koji boravi u Trstu gdje predvodi hrvatsko izaslanstvo na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Srednjoeuropske inicijative, u izjavi za novinare izrazio je zadovoljstvo što je Europska komisija predložila zatvaranje i posljednjih četiriju poglavlja pregovora Hrvatske i EU.

Dodao je kako očekuje da će i na Europskom vijeću zemlje članice potvrditi tu izjavu, što će značiti, kako je rekao, kraj hrvatskih pregovora, ali i početak jedne nove ere u životu Hrvatske i hrvatskih građana. Mi smo spremni za punopravno članstvo te vjerujem da će Hrvatska kao nova članica obogatiti EU i dati joj dodatnu vrijednost, poručio je šef hrvatske diplomacije.

Prema njegovim riječima, Hrvatska neće imati nadzor i monitoring nakon ulaska u punopravno članstvo, već će imati nadzor kao što su imale i sve zemlje koje su ulazile od 2004. godine, pa tako i u kasnijem valu Rumunjska i Bugarska.


Pusić: Prva faza početka hrvatskog života u europskom okviru

Predsjednica kluba zastupnika HNS-HSU u Hrvatskom saboru i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske EU-u Vesna Pusić na konferenciji za novinare u Opatiji ocijenila je da je objava o završetku pregovora EK s Hrvatskom prva faza početka hrvatskog boravka i života unutar europskog okvira, ne samo zemljopisnog, povijesnog i kulturnog, nego i političkog.

Govoreći o bojaznima građana Hrvatske da će zemlja izgubiti dio suvereniteta, Vesna Pusić je kazala da se sva ograničenja i pravila koja nosi članstvo u EU odnose na ponašanje političkih elita, a ne na građanstvo. Ocijenila je da će EU dati veće jamstvo kvalitete života, ljudskih prava i kvalitete standarda hrvatskih građana. Najveća prednost ulaska u EU je, ocijenila je Pusić, dugoročna stabilnost.


SDP: Zaključenje pregovora važna vijest za Hrvatsku

Zaključenje pregovora između Hrvatske i Europske unije važna je vijest za Hrvatsku, izjavila je potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić izrazivši u ime stranke veliko zadovoljstvo viješću da je Europska komisija danas Vijeću EU-a predložila zatvaranje preostalih četiriju poglavlja u pregovorima s Hrvatskom.

Poručila je i kako je danas, kada je potpuno izvjesno kada će Hrvatska postati 28. članica Europske unije, vrijeme da se okrenemo problemima hrvatskih građana. Zbog toga, dodala je, SDP smatra da bi što prije, možda do kraja rujna, trebalo raspisati parlamentarne izbore jer probleme građana mogu rješavali samo oni koji dobiju novi legitimitet na izborima.