Kajin o Čehoku, Sanaderu, slučaju Linić

IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin rekao je na konferenciji za novinare u Pazinu, komentirajući jučerašnje privođenje varažinskoga gradonačelnika i nezavisnoga saborskog zastupnika Ivana Čehoka, kako nema bezgrešnih te da čovjek može pogriješiti, ali ne i ukrasti ili nekome pogodovati.

Dodao je kako policija ili vlast nemaju što bilo komu pakirati, a pravda se, smatra on, mora izvršiti bilo da je on posrijedi, bilo predsjednik vlade ili bilo tko treći, pa makar svijet propao.

Odluku bivšeg premijera Ive Sanadera o traženju hitnog postupka izručenja Hrvatskoj Kajin vidi u kontekstu njegova sudjelovanja, kako je rekao, u izbornoj utakmici, progovarajući o dojučerašnjim kamaradima. Nije moguće da su za sve krivi samo Sanader i njegovi ljudi poput Polančeca, Barišića i Mladinea, a da su svi drugi sveci, rekao je Kajin i dodao kako je Sanader očito svjestan da se može braniti samo ako govori, to jest proziva.

Do jučer je Jadranka Kosor materijalizirala poziciju na Sanaderu, a sada će on eksploatirati 'monitoring' u svom slučaju razobličavajući politiku onih koji su iza njega ostali, poručio je IDS-ov saborski zastupnik.

Komentirajući slučaj Linić, Kajin je naglasio kako anonimne prijave treba tretirati onako kako ministar Karamarko tretira anonimne prijave protiv policajaca, to jest treba ih odbiti.

Najveća stvar buduće vlasti bit će depolitizacija institucija represije, od državnog odvjetništva, policije do sudova. Bit će teško jer u 17 godina HDZ-ove vlasti dogodila se potpuna restitucija kadra koji danas više služi HDZ-u nego što su 80-ih godina policija i sudstvo služili SKH ili SKJ, zaključio je Damir Kajin.