Stranke podupiru Sanaderovo izručenje

Predstavnici parlamentarnih stranaka usuglasili su se u ocjeni kako bi bilo dobro da bivši premijer Ivo Sanader što prije dođe u Hrvatsku i pred domaćim pravosuđem odgovara za optužbe koje ga terete, a u tom smislu gledaju i na njegov iznenadni zahtjev da ga Austrija po hitnom postupku izruči Hrvatskoj.

Jerko Rošin (HDZ) je ustvrdio kako iz Sanaderova zahtjeva proizlazi da su se očito promijenile neke okolnosti, izrazivši uvjerenje da će se nakon Sanaderova sučeljavanja s hrvatskim pravosuđem stvari razjasniti bilo u jednom ili u drugom smjeru i da će završiti apsolutno dobroZadnji razgovor s njime je bio da se on vraća, da se želi vratiti u Hrvatsku iz razloga što vjeruje u hrvatsko pravosuđe, ustvrdio je Rošin.

Branko Vukelić (HDZ) je rekao kako je u intresu svih da se Sanader vrati i da proces završi kako treba.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić (HDZ) kazao je kako nema običaj komentirati pravosudne procese koji su u tijeku. Svatko je nedužan dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne utvrdi krivnja, poručio je. Bebić je istaknuo da jedan pojedinačni slučaj nije mogao, niti može narušiti ni unaprijediti ukupni rezultat Hrvatske u pregovorima.

Za Nenada Stazića (SDP) je najava Sanaderova izručenja sjajna vijest za građane Hrvatske. Bit će to, smatra, prilika da se u istrazi sazna istina o načinu rada HDZ-ove vlade.

Dinko Burić (HDSSB) smatra kako Sanader očito nema mogućnosti da se izvuče od odgovornosti. Mislim da mu je ovo želja da se zagorča život mnogima koji su zajedno s njim sudjelovali u neviđenoj pljački hrvatskog naroda, ustvrdio je Burić.

Milorad Pupovac (SDSS), pak, ne zna što Sanadera motivira na takvu odluku. S obzirom na činjenicu da je posljednjih godinu dana često donosio pomalo neočekivane i iznenađujuće odluke, koji su motivi za ovu za sada možemo samo špekulirati, poručio je.