Svjetski mediji o zelenom svjetlu za RH

Svjetski mediji prenose da je Hrvatska dobila zeleno svjetlo za završetak pregovora s Europskom unijom i ulazak u članstvo u srpnju 2013. godine.

Hrvatska je napravila ogroman korak prema članstvu u Europskoj uniji dobivši zeleno svjetlo od Bruxellesa da se pridruži sredinom 2013., a to je potez koji će otvoriti novu stranicu u njezinoj povijesti, javlja agencija France Presse.

Hrvatska je uklonila prepreku na svom putu prema članstvu u EU danas kada je čelništvo EU-a preporučilo završetak njezinih pristupnih pregovora i odredilo datum ulaska za sredinu 2013., piše Reuters. Također navodi da Hrvatska još uvijek mora uvjeriti svih 27 vlada EU-a da je spremna za pridruživanje.

Vijest da je Europska komisija danas predložila Vijeću EU-a zatvaranje preostala četiri poglavlja u pregovorima s Hrvatskom, prenijele su sve svjetske novinske agencije i drugi mediji, među kojima The Washington Post, The Australian i The Wall Street Journal.

Srbijanska novinska agencija Tanjug piše da su u Zagrebu pedantno izračunali da je trnovit put pregovaranja s EU bio dug pet godina, osam mjeseci i sedam dana. Za sada, jer će se odluka o kraju pregovora donijeti na summitu zemalja članica EU-a 23. i 24. lipnja.

Deutsche Welle navodi da je dugotrajan proces od mnogih Hrvata napravio euroskeptike. Ipak, Zagreb je oduševljen objavom EU-a o datumu pristupa.

Pregovori s Hrvatskom bili su dosada najduži i najzahtjevniji, piše austrijska novinska agencija APA, podsjećajući da su pregovori između Zagreba i Bruxellesa počeli u listopadu 2005. Odlukom Europske komisije okončava se dugi put, zaključuje APA.