Imamo 130 investicijskih projekata

Trenutačno je 130 investicijskih projekata u mome uredu, ukupne vrijednosti 45 milijardi kuna, koji bi mogli zaposliti 12.000 ljudi, ustvrdio je potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević na današnjem poslovnom ručku u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj.

Novim zakonskim rješenjima i akcijskim planom uklanjanja zapreka za ulaganja Vlada nastoji potaknuti investicijsku klimu u zemlji, a tome će pomoći i vijest o završetku pregovora o ulasku Hrvatske u EU, istaknuo je Milošević govoreći stranim i domaćim poslovnim ljudima o svojem dosadašnjem radu i novim mjerama za privlačenje investitora. Sljedećih 100.000 radnih mjesta mora biti stvoreno u privatnom sektoru, tako da se Vlada u prvom redu trudi stvoriti povoljne uvjete za privatne investitore, kaže Milošević.

Vlada je još lani promovirala ulaganja u četiri sektora - energetiku, vodno gospodarstvo, turizam i infrastrukturu, te smatra da je veliki potencijal i u poljoprivredno-prehrambenom sektoru i drvnoj industriji, javlja Hina. Kada dolaze strana ulaganja, ne dolazi samo novac nego i nova znanja i iskustva, a za Hrvatsku su dugoročno važne promjene zakona koje će omogućiti jednostavne i brze procedure za investitore.

Milošević je govorio i o trenutačnom stanju u nekoliko velikih projekata koji su tijeku, poput obnove Zračne luke Zagreb za koju očekuje u roku nekoliko tjedana početak druge faze, kada će biti objavljeno koji ponuditelji konkuriraju za taj posao.