Kosor vjeruje u potporu Londona

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je u Londonu, nakon razgovora s britanskim kolegom Davidom Cameronom, kako vjeruje u daljnju potporu Londona nakon što je Europska komisija u Bruxellesu preporučila državama članicama zatvaranje pregovora s Hrvatskom.

Hrvatska dobila zeleno svjetlo za ulazak u EU

Vjerujem da će nas Velika Britanija podržati, danas nismo dotakli ni jednu činjenicu na kojoj bi bio znak pitanja, kazala je Kosor nakon razgovora s Cameronom u Downing Streetu.

Razgovarali smo najviše o trenutku kada je Hrvatska ispunila sva mjerila da bismo završili pregovore, o sjednici Europskog vijeća 24. lipnja i o potpori Velike Britanije na tom putu, kazala je Kosor.

Zemlje članice EU-a, među njima Velika Britanija, trebaju na sastanku na vrhu 24. lipnja jednoglasno prihvatiti ocjenu Komisije.

Prije sastanka Cameron je izjavio da je danas povijesni dan za Hrvatsku te toplo pozdravio zemlju kao novu buduću članicu EU-a, ali nakon sastanka nije davao izjave.

U hrvatskoj javnosti za Britaniju se smatralo da nastoji usporiti hrvatski pristup EU-u. Svi su britanski političari ponavljali isto: da žele vidjeti Hrvatsku što prije u EU, ali i da će se ravnati po Europskoj komisiji, kao nekoć po izvješćima Carle del Ponte - to jest, kada Komisija bude rekla da je Hrvatska ispunila sve i da se pregovori mogu završiti, i Britanci će to prihvatiti. 

Reding potvrdila naša očekivanja