Nadzor dva puta godišnje

Europska komisija će pratiti ispunjavanje obveza RH od završetka pregovora  do ulaska u članstvo redovitim izvješćima jedanput godišnje. Za poglavlja  Pravosuđe i temeljna prava, Tržišno natjecanje i Pravda, sloboda i sigurnost  izvješća će se raditi svakih šest mjeseci, doznaje se iz diplomatskih izvora.

EK će 12. prosinca objaviti godišnje izvješće o napretku, a u jesen 2012.  Sveobuhvatno izvješće o monitoringu. 

Nadzor će se sastojati od popunjavanja tzv. monitoring tablica. To je Komisija i do sada radila za sva privremeno zatvorena poglavlja te od posjeta stručnih izaslanstava RH, koja će  provjeravati određene stvari, tzv. peer  missions. 

Povjerenik za proširenje Štefan Füle, odgovarajući na novinarsko pitanje kakve su moguće sankcije u slučaju da se pokaže da Hrvatska ne provodi ono što je obećala, nije naveo ništa konkretnije od pisama upozorenja, ali je izrazio uvjerenje da za tim neće biti potrebe.

Što se tiče ulaska u schengenski prostor, u dokumentu stoji da Hrvatska može pristupiti u taj prostor bez graničnih kontrola na unutarnjim granicama kada bude potpuno provodila odredbe iz Schengenskog sporazuma, što će trebati potvrditi Europska komisija. Odluku o ulasku u schengenski prostor donose zemlje članice jednoglasno nakon konzultacija s Europskim parlamentom. Iste odredbe za ulazak u schengenski prostor vrijedile su i za prethodna proširenja.