Dani fotografije u Rovinju

Četvrti festival Rovinj Photodays u Istru je doveo mnoga svjetski poznata fotografska imena. Postavljeno je 15 izložbi, od kojih su neke u Rovinju imale europsku premijeru.

Javnosti će biti najzanimljivija izložba Žene koje su stvarale rock. Stigla je iz SAD-a i obuhvaća radove 11 fotografkinja koje su ovjekovječile rock'n'roll zvijezde.
Kustosica izložbe Gail Buckland kaže kako su fotografi mogli fotografirati sve što se zbivalo iza scene. Naravno, ako se izuzme seks i konzumiranje narkotika. Glazbenici su imali više povjerenja u fotografkinje. Tako su nastale izvrsne neformalne fotografije, dodala je.

Radove najbolje plaćenog modnog fotografa iz ranih pedesetih Erwina Blumenfelda predstavio je njegov sin. Volio je odlaziti u jeftine trgovine u Parizu i New Yorku i kupovati jeftinu odjeću, u koju je oblačio slavne modele. Tako je demonstrirao da ta odjeća izgleda jednako dobro kao i ona 20, 50 ili 100 puta skuplja, objšnjava pisac Yorick Blumenfeld.

U Rovinju se ovih dana može vidjeti i izložba Marija Giacomellija i Franca Fontane. Kustos izložbe Walter Liva kaže kako su to dvoje autora najvrjednije talijansko fotografsko dostignuće 20. stoljeća.

Suvremena europska fotografija može se pogledati na izložbi Global photography, a nagradu za životno djelo ovogodišnjih Photodaysa dobio je Frank Horvat.