Tko je kriv za paradu mržnje i nasilja?

Umjesto Gay parade Split je jučer bio domaćin parade mržnje i nasilja koja je obišla i svijet. Udruge koje su organizirale Gay Pride smatraju da je krivac policija, pa se traži i ostavka Tomislava Karamarka.

Prekinuta gay parada, osmero ozlijeđenih

Privedeno je oko 140 osoba, ali unatoč nasilju, kamenju i topovskim udarima koji su letjeli i po policiji nije podignuta nijedna kaznena prijava.


Kerum: Nije dobro što je bilo nasilja na gay paradi

Splitski gradonačelnik Željko Kerum ocijenio je da je policija jučer osiguravajući gay paradu na Rivi napravila dobar posao te da gradska vlast kojoj je on na čelu ne podupire nasilje.

Ova gradska vlast ne podupire nasilje, ali moglo se očekivati da će građani reagirati kako su reagirali. Nije dobro što je bilo nasilja, što se bacalo kamenje, ali ipak volju građana treba poštovati, rekao je Kerum danas za Radio Split. Izrazio je žaljenje što se gay parada uopće održala u Splitu.


SDP-ovci iz Splita: Policajci profesionalno štitili gay paradu

Skupina SDP-ovaca iz gradske i županijske organizacije stranke, koja je sudjelovala na jučerašnjoj gay paradi na Rivi, u današnjem je prioćenju ocijenila kako je policija na Rivi profesionalno štitila sudionike jučerašnjeg događaja.

Policija koja je bila na prostoru održavanja parade na sve je načine iznimno profesionalno štitila sudionike parade i zaista je spriječila i puno opasnije pokušaje nasilja od onih koji su se dogodili, a kojima su i sami bili izloženi, navodi se u priopćenju. Oni koji su odgovorni za propuste su oni u vrhu policije koji su bili nadležni za organizaciju zaštite i koji su očito imali krivu procjenu mjera zaštite skupa visokog rizika, ističe se u priopćenju.


Lesar osudio nerede na Rivi

Predsjednik Hrvatskih laburista - stranke rada Dragutin Lesar osudio je jučerašnje izgrede na Rivi. Miran način okupljanja, prosvjedovanja i iskazivanja stajališta kvaliteta je civilnog demokratskog društva, a nasilje se mora osuditi jer neslaganje s nekim ili nečim uz upotrebu nasilja najgrublji je nasrtaj na prava čovjeka, pojedinca, bez obzira na to o čemu se radi, rekao je Lesar.