AI osudio nasilje u Splitu

Reagirajući na nasilje počinjeno protiv sudionika gay parade, koja je zbog nasilja morala biti prekinuta, programske direktorica Amnesty Internationala za Europu i središnju Aziju Nicola Duckworth izjavila je kako je sramota da je policija propustila na odgovarajući način zaštititi sudionike današnje povorke, stoji u priopćenju Amnesty Internationala.

U Splitu privedeno 137 osoba

Vlasti moraju odmah provesti istragu o današnjim događajima. Policija mora poslati savršeno jasnu poruku da je nasilje utemeljeno na diskriminaciji kazneno djelo i da se ono neće tolerirati, navodi se u priopćenju. Hrvatske vlasti moraju djelovati kako se ovakvo što ne bi ponovilo u budućnosti. Prvi korak prema tom cilju činila bi jasna izjava političkih vođa da svatko ima pravo na mirne prosvjede i izražavanje svog identiteta, naglašava AI.

Policija je uhitila 137 osoba, među kojima 25 maloljetnika, koje su izazivale izgrede na splitskom Prideu. Tijekom gay parade ozlijeđeno je osam osoba, među kojima su bili novinari, policajci i jedan izgrednik.