Dodijeljene nagrade Luka Ritz

Sasvim suprotan primjer onom subotnjem splitskom pokazali su danas mladi dobitnici nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.

Mateja Vidulić iz srednje škole Ambroza Haračića iz Malog Lošinja, te Leonardo Šajin iz osnovne škole Ivana Gorana Kovačića dobitnici su ovogodišnje nagrade Luka Ritz. Mateja je nagradu dobila za promicanje opasnosti od alkohola među mladima, a Leonardo za mnoge humanitarne aktivnosti te za aktivan rad u Crvenome križu.

Nagradu je prije tri godine ustanovilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, kao znak prepoznavanja onih koji promiču vrijednosti tolerancije i škole bez nasilja.

Učenicima je nagrade predala predsjednica Vlade Jadranka Kosor. Pritom je istaknula kako mržnja i netolerancija rezultiraju tragičnim ishodom, kao što se dogodilo i s mladićem Lukom Ritzom, koji je umro od ozljeda kao posljedice nasilja među mladima. Moramo naučiti živjeti s drugima, poštovati ih i prihvaćati, jer samo život uz toleranciju ima budućnost, poručila je premijerka Kosor.