"Knjizi Mormona" devet Tonyja

Satirični mjuzikl Knjiga Mormona (The Book of Mormon) osvojio je jučer devet američkih kazališnih nagrada Tony, uključujući i onu za najbolji mjuzikl.

Autori predstave o dvojici putujućih mormonskih misionara su Trey Parker i Matt Stone, inače mnogo poznatiji u televizijskom svijetu kao kreatori South Parka. Knjiga Mormona osvojila je, između ostaloga, i nagrade za najbolju režiju mjuzikla, najbolju glazbu, libreto i nagradu za najbolju glumicu u sporednoj ulozi u mjuziklu.

Pet Tonyja, uključujući i onaj za najbolju dramu, osvojila je predstava War Horse. Najbolji glumac u drami je Mark Rylance (Jerusalem), a glumica Frances McDormand (Good People).

Nagrade Tony dodjeljuju se na najbolja kazališna ostvarenja na Broadwayu. Ove je godine dodjela održana po 65. put. Vodio ju je Neil Patrick Harris (zvijezda serije Kako sam upoznao vašu majku), uz izravni prijenos na CBS-u.

Jednu od nagrada, za najbolju sporednu žensku ulogu u drami, dobila je i poznata filmska glumica Ellen Barkin i izjavila da joj je to najbolji trenutak u glumačkoj karijeri.

Najskuplja predstava u povijesti Broadwaya, mjuzikl Spiderman, za koji su glazbu napisali Bono i The Edge, obilježen brojnim tehničkim teškoćama, ozljedama glumaca i poraznim kritikama, nije ove godine ušao u konkurenciju za nagrade zbog višestrukog kašnjenja premijere.