Nedopustivo i zabrinjavajuće!

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Koritnik osudila je nasilje na splitskoj gay paradi. U priopćenju ističe kako je u subotu u Splitu onemogućeno ustavno pravo na slobodu javnog okupljanja, udruživanja i izražavanja, što je nedopustivo i trebalo bi zabrinuti izvršnu vlast.

Ističe kako posebno zabrinjavaju stajališta javnih osoba koje krivnju prebacuju na žrtve. Dodaje da je to prokušana taktika da se žrtve spriječi u ostvarivanju ustavom zajamčenih prava. Očekujem jasno i argumentirano stajalište policije o događajima u Splitu u nadi da se neće koristiti istom retorikom, poručila je Lukač-Koritnik.

Pučki pravobranitelj, kao središnja institucija mjerodavna za suzbijanje diskriminacije, osudio je nasilje gay parade u Splitu i govor mržnje. Pravobranitelj Jurica Malčić ističe kako nije riječ o pitanju svjetonazora i slobode govora, nego o osnovnom poštovanju zakona.

Policiju je pozvao da što prije obavijesti javnost o mjerama koje je poduzela i koje će poduzeti. Prva splitska gay parada rezultirala je govorom mržnje i mržnjom motiviranog nasilja te homofobnim izjavama koje to nasilje odobravaju. Podsjetio je da je gay parada bila prijavljen skup, u skladu sa zakonom, dok okupljanje protivnika to nije bilo.