Kod crkve u Lepetanima otkriven križ iz 6. st.

Križ otkriven ispred župne crkve sv. Antuna Padovanskog podignute 1760. u Lepetanima pokraj Tivta potječe iz 6. stoljeća. Potvrdio je to voditelj Područnog centra Dubrovnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar dr. Vinicije Lupis.

Po svim karakteristikama i istraživanjima riječ je o mramornom starokršćanskom križu koji potječe s crkve koja se nalazila u blizini, potvrdile su nadležne institucije i Lupis, koji je i pronašao stupić s uklesanim križem.

Otkriće je dokaz i simbol kontinuiteta kotorske biskupije i ustroja katoličke biskupije na ovim prostorima, to je jedan od niza nalaza koje možemo očekivati jer je kontinuitet kršćanske baštine drevan, rekao je Lupis. Naglasio je da će buduća istraživanja pokazati da je tu vjerojatno postojao i stariji sakralni objekt.

U povodu ovog otkrića 2. srpnja bit će organizirana svečana proslava u organizaciji Kotorske biskupije, Hrvatskog nacionalnog vijeća i Hrvatske građanske inicijative. Svečanost će početi misom u crkvi sv. Antuna Padovanskog koju će predvoditi msgr. Ilija Janjić, biskup kotorski.

Uz starokršćansku krstionicu s kraja 5. i početka 6. stoljeća, koja se čuva u crkvi sv. Marije od Rijeke u Kotoru, novootkriveni križ potvrđuje kontinuitet Kotorske biskupije od kasnoantičkih vremena do današnjih dana.