Najveći sajam suvremene umjetnosti

Art Basel, najveći sajam suvremene umjetnosti u svijetu, danas po 42. put u Baselu otvara vrata ljubiteljima suvremene umjetnosti koji će moći razgledati djela 2500 umjetnika iz cijeloga svijeta.

Od 1000 prijavljenih galerija, za predstavljanje na sajmu izabrano ih je 300 iz 35 zemalja. Najzastupljenije zemlje su Sjedinjene Države sa 73 izlagača, Njemačka s 50 izlagača, Švicarska s 32, Velika Britanija s 31 te Francuska iz koje dolaze 23 izlagača.

Sajam, koji nastoji predstaviti suvremenu umjetnost svih kontinenta, ove godine prvi put ugošćuje galerije iz Libanona, Mađarske i Tajlanda, naglasili su direktori Annette Schoenholzer i Marc Spiegler.

Na središnjoj izložbi Art Basela pod nazivom Art Unlimited moći će se razgledati 62 djela suvremenih umjetnika, od kojih su neka stvorena posebno za tu prigodu. Na toj izložbi, uspostavljenoj 2000., predstavljena su umjetnička djela koja prerastaju klasične galerijske postave - uključujući video-projekcije, goleme instalacije, divovske skulpture i performanse.

Posjetiteljima sajma sigurno će biti zanimljiv i Art Parcours, program koji poziva ljubitelje umjetnosti da napuste prostore dvaju paviljona i otkriju umjetnička djela postavljena na deset lokacija srednjovjekovne četvrti St. Alban.

Osim izložbi, sajam posjetiteljima nudi i predavanja, filmski program, forum dizajna i performanse, kao i prateće sajmove te izložbe u baselskim muzejima organizirane usporedno s Art Baselom.

Art Basel traje do 19. lipnja.