Krležin spomenik Budimpešti

Grad Zagreb darovao je Budimpešti spomenik hrvatskog književnika Miroslava Krleže. U središnjem gradskom parku svečano je otkriven rad akademske kiparice Marije Ujević-Galetović.

Ondje je bio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je istaknuo kako je riječ o potvrdi prijateljstva između Zagreba i Budimpešte, znamenu i čvrstu mostu međusobna povjerenja uzorne hrvatsko-mađarske kulturne suradnje. Zahvalio je budimpeštanskom kolegi i mađarskoj vladi što u središnjem gradskom parku glavnoga mađarskoga grada ustoličuju hrvatskoga književnog velikana. Neka i ova bista, otkrivena u mjesecu europskog zajedništva i međusobnog poštovanja, bude podsjetnik da je hrvatska umjetnost, kultura i znanost XX. stoljeća znatno obogatila zajedničku europsku kulturnu baštinu, istaknuo je Bandić. 

Dar grada Zagreba gradu Budimpešti, prvi je spomenik nekom hrvatskom ugledniku u Mađarskoj, a zajedno su ga otkrili gradonačelnici dvaju gradova. Time se još jednom potvrdila suradnja i prijateljstvo Zagreba i Budimpešte, koja datira iz lipnja 1994. i koja je 2003. okrunjena sporazumom o prijateljstvu.

Godinu dana prije, u ožujku 2002., kao dar Budimpešte Zagrebu, otkriveno je poprsje prvog slobodno izabrana mađarskog premijera Jozsefa Antalla, postavljeno u ulici koja nosi njegovo ime, nedaleko od zagrebačkog Hipodroma.

U Muzeju primijenjenih umjetnosti u Budimpešti, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske i Republike Mađarske Ive Josipovića i Pala Schmita, otvara se izložba neoklasicističkog porculana Krhka harmonija iz kolekcije zagrebačkog Muzeja Marton, koja će biti otvorena do 11. rujna.