Problemi 25. Eurokaza

Ovogodišnji festival novog kazališta Eurokaz otvara se 27. lipnja Krležinom dramom Saloma, u režiji Branka Brezovca, koja će biti izvedena u trgovačkom centru Avenue Mallu. Do 5. srpnja festival će ugostiti kazališne, plesne i multimedijske skupine iz Velike Britanije, Francuske, Italije, Belgije, Demokratske Republike Konga i Hrvatske.

Ostale predstave i programi ovogodišnjeg festivala održavat će se u Muzeju suvremene umjetnosti i ostalim gradskim kazališnim prostorima. Umjetnička ravnateljica festivala Gordana Vnuk istaknula je kako su, unatoč manjku novca, kvaliteta i produkcija ostali na visokoj razini.

Sudjelovat će jedan od najvažnijih koreografa i plesača današnjice Akram Khan, koji će nastupiti s predstavom Vertikalna cesta. Eurokaz će ugostiti i afričkog redatelja i plesača Faustin Linyekula te francusku redateljsku zvijezdu u usponu Philippa Quesnea.

Poseban dio programa čine četiri predstave iz projekta Fokus na utjecaju znanosti u izvedbenim umjetnostima. Projekt je dobio potporu europskog programa Kultura 2007.-2013. i u njemu je Eurokaz jedan od partnera, a predstavlja novu generaciju umjetnika koji djeluju na granici umjetnosti i znanosti.


Od popratnog festivalskog programa, Vnuk je istaknula retrospektivu filmova i snimki kultnoga njemačkog redatelja Christopa Schlingensiefa, prenosi Hina.


Grad smanjio sredstva


Zbog smanjenog budžeta otkazani su već dogovoreni nastupi umjetnicima iz Vijetnama, Kanade i Grčke a nije bilo moguće ni realizirati najavljene teme Odgovorna koreografija i Ulica kao dramski lik.


O bogatom programu ali i organizacijskim problemima, prvenstveno financijskim, u Dobrom jutru govorila je umjetnička ravnateljica Eurokaza Gordana Vnuk.