Autobiografija Stevana Dedijera

Špijun kojega smo voljeli naziv je autobiografije Stevana Dedijera (1911. - 2004.), fizičara, novinara, diplomata, člana Švedske akademije znanosti, poliglota i utemeljitelja koncepta poslovnog obavještavanja (business intelligence). Knjiga koju je izdao VBZ predstavljena je danas u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Stevan Dedijer (Sarajevo 1911. - Dubrovnik 2004.) 1929. emigrirao je u SAD, gdje je diplomirao teorijsku fiziku na Sveučilištu Princeton. U Americi se priključio komunističkom pokretu i potajno pomagao domovini. Ondje ga je zatekao II. svjetski rat. Priključio se OSS-u, prethodniku CIA-e, no izbačen je kada je otkriveno da je komunist.

Nakon rata vratio se u Jugoslaviju, gdje je postao jedan od ključnih sudionika u stvaranju nove države. Vodio je nuklearna istraživanja u Institutu u Vinči sve do trenutka dok nije počeo kritizirati komunističku vlast i Tita. U šest godina komunistička vlast u Jugoslaviji trinaest mu je puta odbila izdati putovnicu. Kad ju je napokon dobio, 1961. odlazi u Kopenhagen, u Institut Niels Bohr, te na kraju na Sveučilište u Lundu.

Stevan Dedijer predvidio je dolazak informatičke ere dok je još stvarao koncept poslovne špijunaže. Zagovarao je razvoj informacijske demokracije pomoću interneta kao informacijske prometnice. Volio se nazivati Srbinom s dna kace - jedan je od prvih i najglasnijih srpskih intelektualaca koji je javno osudio agresiju Miloševićeva režima i ogradio se od njega.