Hrvatska izložba na Praškom kvadrijenalu

Hrvatska izložba pod nazivom ScenEGOgraphy: The Stage Designer as an Author Gorana Petercola i skupine Numen natječe se za glavnu nagradu Zlatna triga na Praškom kvadrijenalu, međunarodnoj manifestaciji posvećenoj dizajnu i arhitekturi u kontekstu izvedbene umjetnosti, odnosno scenografije, kostimografije i oblikovanja svjetla i zvuka. Traje do 26. lipnja, objavilo je Ministarstvo kulture RH na internetskim stranicama.

Izložbom se predstavljaju dvije izrazito autorske pozicije u području scenografije: Goran Petercol i grupa Numen, koju čine Sven Jonke, Christoph Katzler i Nikola Radeljković.

Kustosica izložbe je grafička dizajnerica i predsjednica Hrvatskog dizajnerskog društva Ira Payer, a ključan element izložbe su i dva filma: Scenographies (po scenariju Gorana Petercola, u režiji Simona Bogojevića Naratha) i Chair in the Desert (prema scenariju i u režiji Ivane Radenović), a izložbu prati i dvostruki katalog s esejima Ivane Sajko i Ivane Radenović.

Praški kvadrijenale održava se od 1967. godine i najveća je manifestacija posvećena scenografiji i drugim disciplinama vezanima uz dizajn i arhitekturu u području teatra.

Hrvatska nastupa peti put, a na ovogodišnjem, 12. izdanju u sklopu središnje međunarodne izložbe predstavit će se i natjecati 62 zemlje.