Hrvatska je učinila sve

Čelnik Komisije Jose Manuel Barroso potvrdio je hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću da su prema ocjeni Bruxellesa hrvatske vlasti učinile sve potrebno za završetak pregovora u što skorije vrijeme. Čelnik Komisije potvrdio je da se konačne političke odluke očekuju sa sastanka Europskog vijeća za tjedan dana. Zemlje članice upravo raspravljaju o mehanizmu nadzora nad Hrvatskom u razdoblju do punopravnog članstva 1. srpnja 2013.

Nismo predložili nikakve specifične mehanizme nadgledanja nakon što Hrvatska uđe u Europsku uniju. Svrha naše politike proširenja jest da nas uvjeri da su zemlje kandidati potpuno spremne prilikom pristupa. U slučaju Hrvatske imamo solidne dokaze da će to biti slučaj. Želim svima naglasiti - da nemamo tako čvrste dokaze - ne bismo preporučili ulazak Hrvatske. Obavljen je vrlo težak posao, istaknuo je Barroso.

Josipović je rekao da se Hrvatska ne boji nikakve kontrole. Iako ja osobno mislim da ona nije potrebna jer i ja vjerujem kao što vjeruje i predsjednik Barroso da su promjene koje se čine u Hrvatskoj u dobrom pravcu, da su kriteriji ispunjeni i da daljnji razvoj može biti samo u pravcu jačanja europskih kriterija koje Hrvatska zagovara u cijelom svom životu i radu, dodao je.