Zagreb pride završio bez incidenata

Deseti Zagreb pride završio je koncertom na Zrinjevcu i protekao je bez izgreda.

Pripadnici rodnih manjina okupili su se oko 14 sati kod džamije na Trgu žrtava fašizma. Od tamo je krenula je 10. zagrebačka Povorka ponosa, Gay Pride. Kretali su se užim središtem grada: od Trga hrvatskih velikana, Jurišićevom, Trgom bana Jelačića, Ilicom, Gundulićevom, Varšavskom, Ulicom Petra Preradovića, Teslinom te na kraju došli do Zrinjevca.

Tijekom Zagreb pridea privedeno je 17 osoba zbog verbalnog vrijeđanja sudionika gay parade na temelju njihove spolne pripadnosti te nošenja transparenata neprimjerenog sadržaja. Među privedenima je i nekoliko bez osobne iskaznice. Većih izgreda nema, izjavila je za Hinu glasnogovornica PUZ-a Jelena Bikić.

Na Zagreb prideu je bilo oko 2 tisuće sudionika i građana koji su se priključili, doznaje se od glasnogovornika Ministarstva unutarnjih poslova Krunoslava Borovca. Među njima su i političari i osobe iz javnog života kao što su Vesna Pusić, Radimir Čačić, Mirela Holy, Danijela Trbović, Aleksandar Stanković, Urša Raukar, Predrag Matvejević i drugi.

Na upit koliko je policajaca osiguravalo povorku, Jelena Bikić odgovorila je kako je bio očekivan velik broj sudionika te je povećan i broj policajaca, kojih je bilo više od 700, u odorama i u civilu.


Marijana Petir proglašena za homofoba desetljeća

Na Zrinjevcu je održan javni skup s govorima i zabavnim programom pod sloganom I budućnost je naša. Nakon pozdravnih govora, čitanja pisma potpore predsjednika Ive Josipovića i obraćanja gostiju iz regije, proglošeni su homofob i homofrend desetljeća: Marijana Petir iz Hrvatske seljačke stranke proglašena je za homofoba desetljeća, a Vesna Pusić je homofrend desetljeća. Održan je i koncert Anthony The Crazy Horse from Jotassassina i Stilnesc.

Prošlotjedni splitski skup obilježili su napadi na sudionike povorke u kojima je osam osoba ozlijeđeno, zbog čega je privedeno 137 izgrednika, protivnika parade. Udruge Iskorak, Domine i Kontra smatraju da je Zagreb Pride prigoda da snažnije nego ikad pokažu da ne pristaju na nasilje, diskriminaciju i govor rulje kojoj je, kako kažu, kamen u glavu jedini argument koji znaju pokazati.

Stoga su uoči skupa pozvali sve gay te transrodne i transseksualne osobe da dođu na Zagreb Pride i tako pokažu hrabrost i zainteresiranost za svoje neotuđivo ljudsko dostojanstvo.

Vladin Ured za ravnopravnost spolova podupro je Zagreb Pride 2011., navodeći da je riječ o važnoj manifestaciji zagovaranja ravnopravnosti i dostojanstva LGBTIQ osoba. Ured je organizatorima i organizatoricama čestitao na obljetnici 10. Zagreb Pride povorke.


Povorke ponosa diljem Europe

Osim u Zagrebu, povorke ponosa hodale su u subotu i Budimpeštom, Sofijom i Bečom, javljaju agencije.

Više od tisuću sudionika došlo je u subotu popodne na budimpeštanski Trg junaka i odande krenulo prema središtu grada, uz snažno policijsko osiguranje. U povorci lezbijskih, gay, biseksualnih i transrodnih osoba (LGBT) mnogi nose zastave i kišobrane u duginim bojama, javio je dopisnik MTI-ja.

U glavnome gradu Bugarske oko 17 sati počela je gay parada "Sofijska parada 2011.". Ulice u Sofiji nisu posve zatvorene. Riječ je o četvrtoj paradi ponosa u Sofiji.

Bečku su povorku vodile lezbijske skupine u čast stotoj godišnjici obilježavanja međunarodnoga dana žena, a posebni je žiri ocjenjivao najoriginalnije kostime.