Otvoren Međunarodni dječji festival

Najvažnije što moramo pružiti djeci su ljubav, sreća, obiteljski sklad, a Međunarodni dječji festival (MDF) u Šibeniku veliča upravo te vrijednosti, rekao je predsjednik RH Ivo Josipović prigodom otvorenja 51. izdanja te manifestacije. Po njegovim riječima šibenski festival razlog je sreći svoj djeci svijeta, bez obzira na rasu i boju kože.

Na sinoćnjem otvorenju MDF-a bit će i ministar kulture Jasen Mesić te voditelj izaslanstva EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren.

Festival je otvoren predstavom Ružno pače Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) u režiji Roberta Waltla i dramaturškoj obradi Ivice Buljana. Glumci ZKM-a Kristijan Ugrina, Nina Violić i Lucija Šerbedžija, po ocjeni publike, briljirali su na šibenskom Trgu Republike Hrvatske, u prekrasnom ambijentu između katedrale sv. Jakova i Gradske vijećnice.

Dječji festival ove će godine u dva tjedna okupiti više od 1200 sudionika i ponuditi više od 200 programa. Ovogodišnji MDF donosi i filmsku pretpremijeru - igrani film za djecu Koko i duhovi Danijela Kušana, kinesku dječju operu, latvijski balet Snjeguljica i sedam patuljaka te predstavu o vještici Hillary koja na djeci zanimljiv i zabavan način približava operu.

Uz sajam knjiga, tu je i noćni program od 22.30 u prostoru Četiri bunara.

Festival završava 2. srpnja, a organizatori očekuju više od 60.000 gledatelja.