Završen 4. Mediteran film festival

Na sinoć završenom 4. Festivalu mediteranskog filma nagradu za najbolji dugometražni film osvojio je talijanski dokumentarac Passione: glazbena avantura Johna Turturra, dok je u konkurenciji domaćih kratkometražnih filmova u sklopu programa Ješke, pobjednik film Ustaj Miro! autora Petra Oreškovića. Publika je najviše glasova za pobjednika kratkog filma u međunarodnoj konkurenciji dala filmu 360 stupnjeva autorice Maje Đokić.

Ovogodišnji 4. Festival mediteranskog filma održan u ljetnom kinu Bačvice, a bio je najposjećeniji do sada. Čak pedeset filmova u glavnom i popratnom dijelu programa je u tjedan dana pogledalo osam tisuća ljudi. Uz kino na Bačvicama filmovi su se prikazivali i u kinu Karaman, te u hostelu Goli&Bosi.

Kao popratni događaj festivala održan je edukativnog programa FilmInkubator na kojem su mladi filmaši s područja Mediterana sudjelovali u radionicama, predavanjima i razgovorima s festivalskim gostima.

U sklopu Festivala mediteranskog filma u ljetnom kinu Bačvice se otvorila i prva hrvatska Knjiga laži u koju su posjetitelji festivala upisivali vlastite laži. Bio je to dio multimedijalnog projekta Kolaži o laži Ree Rajčić.

Osim toga posjetiteljima je priređen party pod nazivom Pinokio imamo problem!. Tom se prigodom plesalo na domaće i strane hitove posvećene lažima, a na projekcijskom platnu se prikazivala videoinstalacija dizajnerice Mirne Kuljiš koja se poigravala vizualnim motivima laži, javlja Hina. Posjetiteljima su bili podijeljeni nosevi Pinokia.