Gay parade podupire 38,3 posto građana

Agencija Hendal za HTV je provela anketu među hrvatskim građanima podupiru li općenito održavanje gay parada u našoj zemlji. Ne podupire ih 53,5 posto građana, a 38,3 posto podupire. Neodlučnih je 8,2 posto. Na pitanje treba li zabraniti gay parade u Hrvatskoj - 41,2 posto smatra da treba, dok 51,3 posto  da ne treba.

Opširnije rezultate ankete vezane uz Gay Pride pogledajte u središnjem Dnevniku u 19.30.

Bez obzira na rezultate ankete, i organizatori i policija zadovoljni su kako je protekao jučerašnji jubilarni 10. Zagreb pride. Podsjetimo, u Povorci ponosa gradom je prošlo oko 2 000 građana. Nije bilo većih izgreda.

U policiju je privedeno 17 osoba. Sedam radi utvrđivanja identiteta jer u trenutku legitimiranja nisu imale osobne dokumente, sedam jer su posjedovale transparente neprihvatljiva sadržaja - od kojih je jedan bio sudionik povorke, te tri osobe zbog vrijeđanja sudionika povorke. Protiv 10 osoba bit će podnesene prekršajne prijave prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira i Zakona o osobnoj iskaznici, a jedna je osoba prekršajno prijavljena zbog kršenja Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Organizatori, zadovoljni najmasovnijom povorkom dosad, poručuju: uspio je Pride - znak prosvjeda i otpora mržnji: Split i Zagreb naši su gradovi.

Bio je ovo Pride i u znaku prošlotjednog splitskog, s mnogo većim izgredima. No glorificirati Zagreb, a Split smatrati uskogrudnim - pogrešno je, smatra prof. Žarko Puhovski. Jer jučer je, kaže, sve bilo pripremljeno pa nije moglo biti neugodnosti.

Ipak činjenica je da je 10. Zagreb pride imao dosad najviše sudionika i najmanje izgreda.

Franko Dota iz udruženja Zagreb Pride u emisiji Nedjeljom u 2 govorio je o tome s kakvim se problemima susreću homoseksualci u Hrvatskoj. Komentirao je zagrebački skup kao i nemile događaje u Splitu.

Zašto mnogi u Hrvatskoj misle da je homoseksualnost bolest te treba li u nas dopustiti homoseksualne brakove, pogledajte u današnjoj emisiji urednika i voditelja Aleksandra Stankovića