Nepoznati Caravaggio pronađen u Britaniji

Nepoznato Caravaggiovo ulje na platnu, koje prikazuje sv. Augustina, pronađeno je u privatnoj zbirci u Velikoj Britaniji. Prema tvrdnjama stručnjaka, riječ je o izražajnom i zrelom djelu nastalom vjerojatno 1600. godine, prenosi britanski list The Guardian.

Vodeći stručnjak za Caravaggiovo stvaralaštvo Sebastian Schuetze, profesor povijesti umjetnosti Sveučilišta u Beču i jedan od autora knjige o tom slikaru koju će uskoro tiskati Yale University Press i u kojoj će prvi put biti objavljena reprodukcija tog djela, ističe da je riječ o velikom otkriću.

Slika za koju se mislilo da je djelo anonimnog slikara iz 17. stoljeća, nakon restauracije, otkrila je sve svoje umjetničke vrijednosti, rekao je Schuetze, komentirajući djelo koje je vjerojatno nastalo kad je Caravaggiu bilo 28 godina.

Slika je dugo bila zanemarena u privatnoj zbirci i smatrala se djelom anonimnog autora. Iako je bila prekrivena starim slojevima laka i naknadnih nanosa boje, njezin potencijal prvi je primijetio Clovis Whitfield, britanski povjesničar umjetnosti i trgovac umjetninama.

Trag slike može se pratiti do jednog od najmoćnijih Caravaggiovih mecena u Rimu - Vincenza Giustinianija, koji je, kako je zabilježeno u njegovu inventaru 1638., posjedovao Caravaggiovu sliku sv. Augustina sličnih dimenzija.

Slika će biti izložena na izložbi Caravaggio i njegovi rimski sljedbenici u kanadskoj Nacionalnoj galeriji.