Početak umjetnosti neandertalaca

Oko 930 nalaza iz kamenog doba iz špilje Repolusta, udaljene dvadesetak kilometara od Graza, predstavljeno je na izložbi koja se večeras otvara u Arheološkome muzeju u dvorcu Eggenbergu u Grazu.

Na izložbi Nalazi iz kamenog doba iz špilje Repolusta artefakti su izloženi po vrsti materijala, slojevima u kojima su pronađeni te različitim fazama obrade.
Iako od neandertalca u Štajerskoj nije očuvano ništa, ostalo je njegovo oruđe od tvrdog kamena koji se dao dobro klesati te se odupro zubu vremena, rekao je predstavljajući zbirku Kare Peitler iz Arheološkog muzeja.

Uz kameno oruđe, izloženi su i artefakti od kostiju koji svjedoče o životu neandertalca, uspješnog lovca i majstora koji se na temelju svojih fizičkih prednosti najbolje prilagodio uvjetima života. Kameno oruđe, prema gruboj procjeni, datira s kraja srednjega kamenog doba, iz vremena od prije 85.000 do 40.000 godina.

Izložba je dopunjena videoinstalacijom umjetnice Sharon Lockhart, koja u filmu prikazuje postavljanje artefakata u izlagačke vitrine prema arheološkim kriterijima, uspostavljajući tako vezu između tih starih predmeta i njihova vrednovanja te predstavljanja danas.

Ta je filmska instalacija ujedno dio izložbe Mjerenje svijeta u Kunsthausu u Grazu, gdje su, pak, predstavljene porculanske replike originalnog stijenja koje su, prema zamisli kineskog umjetnika Aija Weiweija, izrađene u prijestolnici porculana u Jingdezehnu.

Posjetitelji će moći vidjeti i veliku goljeničnu kost bizona, a među tim paleontološkim materijalom ističu se dvije kosti koje je obradio čovjek - sjekutić vuka probušen u korijenu i trokutasta kost s probušenom rupom. Kustosi smatraju da su ti predmeti važni u razvoju neandertalca jer mogu biti komad nakita, ali mogu označavati i početak umjetnosti, religije ili apstraktnog mišljenja.

Izložba je otvorena do 22. lipnja 2012.