Uspjeh na Praškom kvadrijenalu

Hrvatski umjetnici iz skupine Numen/For Use na Praškom kvadrijenalu osvojili su Zlatnu medalju za najbolji scenski dizajn i Zlatnu medalju za najbolje korištenje kazališne tehnologije, objavilo je Ministarstvo kulture na svojoj internetskoj stranici.

Svaka zlatna medalja uključuje i nagradu od 1000 eura. Osim toga, predstavnica United States Institute for Theatre Technology uručila je skupini Numen/For Use pozivnicu za nastup na konferenciji i izložbi koja će se u ožujku sljedeće godine održati u Long Beachu u Kaliforniji.

Glavnu nagradu Kvadrijenala, Zlatnu trigu, osvojio je Brazil, koji je scenografiju predstavio kao provokativnu umjetnost koja uspostavlja pulsirajuću granicu jezika te pruža utočište kazališnim likovima i idejama, istaknuto je na internetskim stranicama Praškog kvadrijenala. Brazilci su osvojili i Zlatnu medalju za realizaciju predstave. Ostale nagrade, uz Hrvatsku, osvojili su Latvija, Mađarska, Novi Zeland, Meksiko, Grčka, Velika Britanija i Norveška.

Praški kvadrijenale međunarodna je manifestacija posvećena dizajnu i arhitekturi u kontekstu izvedbene umjetnosti, odnosno scenografije, kostimografije te oblikovanja svjetla i zvuka. Ove se godine održava od 16. do 26. lipnja.