Oprah i oproštaj

Jedna od najvećih TV-zvijezda današnjice otišla je s malog ekrana kako bi zagrizla još veći medijski zalogaj.

Vjerujem da svaki TV gledatelj svagdje na svijetu poznaje Oprah Winfrey. Njezin je show cijelu četvrt stoljeća bio simbol pozitivne upotrebe medija i planetarnog širenja dobrih vibracija.

Bio i nestao. Upravo se navršava mjesec dana od njezina posljednjeg nastupa i pola godine od osnivanja njezina televizijskog kanala. Nazvala ga je OWN Oprah Winfrey Network. Tako je i prije vlastitu produkcijsku kuću bila nazvala anagramom svojeg imena – Harpo.

Kakvu mu budućnost predviđaju znalci? Neki su zabrinuti. Jer, unatoč 215 milijuna dolara uloženih u program, posao s velikim sustavom Discovery Communications donio je tek neznatno veću gledanost od kanala Discovery Health kojeg je OWN zamijenio.

Dnevni list USA Today piše da su od početka emitiranja 1. siječnja ostvarili prosjek od 273 tisuće gledatelja u najboljim terminima, što je tek 13 tisuća više od prethodnika prošle godine. Od toga samo 5 tisuća čini glavna ciljna skupina žena u dobi od 25 do 54 godine.

Najbolja producentica nekadašnjeg Oprah Showa Lisa Erspamer proizvela je dva nepopularna naslova: Oprah's Master Class i Kidnapped by the Kids, pa je Discovery javno izrazio razočaranje  početkom i nadu u bolji nastavak suradnje. Televizijski analitičari u tome nalaze dokaz kako je i najvećim stručnjacima teško pogoditi pravi recept za osvajanje prilično razmaženoga gledateljstva.

Sama Oprah izjavila je kako je bila previše zaokupljena zahtjevnom završnicom posla voditeljice da bi se mogla posvetiti novom poslu vlasnice TV kanala. Čovjek mora imati bistru glavu kako bi u njoj imao dovoljno mjesta za maštu i kreativnost, kazala je. Sad ću zaroniti u to svom snagom. Puna sam vjere i očekivanja da ćemo to izvesti kako treba. Najveći je izazov postaviti cijeli TV kanal tako da odražava ono što je moja istinska vizija i što je stvorilo moje ime: nada i optimizam. Svakako ne kupnja tuđih produkcija i kojekakvi reality showovi.

Ipak, OWN upravo započinje dva vlastita realitya: njihovi su junaci Sarah Fergusson - bivša vojvotkinja od Yorka koja je svojedobno unijela dosta kontroverzi u britansku kraljevsku obitelj, te Ryan i Tatum O'Neal – otac i kći čiji su loši odnosi dugo punili novinske stupce.

Kako god bilo, sve ovo pišem jer sam u skupini štovatelja Oprah i njezina rada, koji je nju učinio jednom od najbogatijih medijskih osoba na svijetu, a mnoge druge ljude na svijetu bar malo sretnijima. I toplo se nadam da će OWN tu misiju širiti dalje.