Indijanci bezemljaši

Stoljećima zatirani, preostali američki Indijanci ponovno osvajaju svoju jedinu domovinu.

Moja se američka godina bliži kraju, a s njom i studijsko putovanje tom zemljom. Htjela bih, uz nova medijska znanja, steći istinsko razumijevanje načina mišljenja i razloga djelovanja njezinih ljudi.

Slučajno ili neizbježno, put me na svakom koraku vraća izvornim stanovnicima, njihovoj neveseloj prošlosti, neizvjesnoj sadašnjosti i dubokoj ukorijenjenosti u to nepregledno tlo.

Primjerice, samorazumljivo je podrijetlo imena države Indijane, ali to je tek početak. Iowa nosi ime rijeke plemena Ioway. Illinois na jeziku Algonquina znači pleme nadljudi. Nebraska je na Oto jeziku ravna voda, Kentucky na irokeškom Ken-Tah-Ten ili zemlja sutrašnjice, Mississippi otac svih rijeka, a Missouri grad velikih kanua... Možete pogledati dalje i sami na Infoplease.

Sjeverna i Južna Dakota nose ime po Indijancima Lakota, kojima je posvećen film Ples s vukovima. Glavni glumac Kevin Costner prije nekoliko je godina kupio brdo na lokacijama snimanja oko mjesta Deadwood i osnovao muzej Tatanka. Tu će vas simpatični vodič Bill iznenaditi pojedinostima iz davnog plemenskog života – primjerice kako se nasilje nad ženama i djecom nije dopuštalo, kako je svatko smio ući u otvoren wigwam i uzeti što god mu je trebalo, a skalpiranje Indijanci nisu poznavali prije dolaska europskih plaćenika. 

Mnoge su predrasude godinama rušile ugled današnjih Indijanaca. Stjerani su u rezervate koji infrastrukturom podsjećaju na treći svijet. Djeca su dobila pravo učenja vlastitog jezika tek s administracijom predsjednika Clintona. Odrasli životare od ručnog rada ili nastoje više zaraditi u poslu s kockarnicama, koji je suprotan njihovom sustavu vrijednosti. Mnogi se mladi bore s ovisnostima.

Pozitivne promjene u lokalne zajednice unose Indijanci koji su se uspjeli uspeti na društvenoj ili političkoj ljestvici, te listovi poput Native Montana, koji nastoje osigurati bolju mrežu obrazovanja na svim razinama.

Kako je moguće da su starosjedioci pali tako nisko u zemlji koja je tolikima pružila život pun novih mogućnosti? Možda odgovor treba tražiti čitajući pozorno tekstove poput ovoga na spomeniku poglavici Kandiyohi u gradiću Willmaru u Minnesoti: 

Američki urođenici prije 10 tisuća godina ovdje su lovili mamute i druge goleme životinje. S promjenama okoliša, počeli su uzgajati usjeve. Prvi doseljenici stigli su1856. i osnovali Dakota (Sioux) ljetno boravište, gdje su lovili ribe i skupljali divlje plodove. Živjeli su u miru sa starosjediocima do 1862. kad su prodrli na njihov teritorij. Tom je prilikom poginulo trinaest doseljenika i nepoznat broj Indijanaca. Indijansko nasljeđe ostalo je do danas u imenima mjesta. Jedno je i Kandiyohi, što je na jeziku Lakota značilo "gdje dolaze bizonske ribe".