Dodijeljene godišnje nagrade HNK

Godišnje nagrade Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu za najbolja dramska, operna i baletna ostvarenja u kazališnoj sezoni 2010./2011. uručene su Dariji Lorenci Flatz, Milanu Pleštini, Dubravki Šeparović Mušović, Egilsu Silinsu, Edini Pličanić te Antonu Bogovu na svečanosti u zagrebačkom HNK.
Nagrade za žensku i mušku izvedbu u dramskim, opernim i baletnim predstavama u protekloj sezoni nagrađenima je uručila intendantica zagrebačkog HNK-a Ana Lederer.

Darija Lorenci Flatz je Nagradu Mila Dimitrijević za najbolje dramsko ostvarenje dobila za ulogu Marije Jurić Zagorke u predstavi "Zagorka" autorice i redateljice Ivice Boban, a Milan Pleština za ulogu Leona Glembaya u drami "Gospoda Glembayevi" Miroslava Krleže u režiji Vite Taufera.

Dariji Lorenci Flatz nagrada je dodijeljena za "veliku umjetničku kreaciju koja je na juriš osvojila publiku", istaknuo je u obrazloženju nagrade ocjenjivački sud u kojemu su bili akademik Nedjeljko Fabrio, dramska prvakinja Ivka Dabetić i Đurđa Škavić, dodavši da je "njezino glumljenje uloge postalo življenje uloge".
Istaknuvši "bravurozno govorništvo" Milana Pleštine u obrazloženju nagrade, ocjenjivački sud dodaje da je "Krležino glumište u 82. godini scenskoga života 'Gospode Glembajevih' dobilo novoga 'šprahera'".

Dubravka Šeparović Mušović je Nagradu Marijana Radev za najbolje operno ostvarenje dobila za ulogu Kundry u operi "Parsifal" Richarda Wagnera pod ravnanjem Nikše Bareze i u režiji Kurta Josefa Schildknechta. Ocjenjivački sud u kojemu su bile Jagoda Martinčević, Nada Ruždjak i Zdenka Weber u obrazloženju nagrade istaknuo je zrelu kreaciju Dubravke Šeparović Mušvić "koja ne traži uzora nego se vlastitom snagom i potpunim razumijevanjem karaktera i odnosa energično nosi s kompleksom Wagnerova teksta".

Latvijski operni pjevač Egils Silins je Nagrada Vladimir Ruždjak pripala za ulogu Amfortasa u operi Parsifal. "Umjetnik snažne osobnosti, iznimno lijepa, nosiva glasa ostvario je lik biblijski ranjenoga kralja potresnim dramskim akcentima dominirajući scenom u raskošnoj vizuri vokalne i glumačke pojavnosti", navodi se u obrazloženju.

Edini Pličanić uručena je Nagrada Ana Roje za ukupan umjetnički doseg u Baletu HNK u Zagrebu te za ulogu Aurore u baletu Trnoružica P.I. Čajkovskog u koreografiji Dereka Deanea. Činjenica je da klasična baletna uloga poput Aurore zahtijeva izvanrednu tehničku spremnost, emotivnu stabilnost i koncentraciju na kojoj vrhunski umjetnik gradi svoju interpretaciju i umjetnički dojam, a to je upravo ono što je Edina Pličanić pokazala na sceni HNK, istaknuo je ocjenjivački sud u sastavu Svebor Sečak, Mateja Pučko Petković i Sonja Kastl.

Anton Bogov dobio je Nagradu Oskar Harmoš za cjelokupan doprinos Baletu HNK u Zagrebu te za ulogu princa Florimunda u baletu Trnoružica P.I. Čajkovskog u koreografiji Dereka Deanea. U obrazloženju nagrade ističe se kako su Bogova, dugogodišnjeg redovitog gosta Baleta HNK, u proteklih šesnaest godina njegova umjetnička karizma i izvrsnost nastupa, ali i skromnost i kolegijalnost izvan scene učinile dragim gostom, omiljenim kod publike i kolega.

Nakon uručenja nagrada dobitnicima, predsjednik Rotary kluba Split Pero Perišić otkrio je bistu Ane Roje koju je Rotary klub Split darovao zagrebačkom HNK u povodu 20. obljetnice smrti slavne baletne umjetnice. Bista Ane Roje rad je kipara Joze Vrdoljaka, a uz zagrebački HNK, po jedan odljev dobili su i HNK Split te baletna škola Ane Roje u Kaštel Kambelovcu, prenosi Hina.