Nagrade Matice hrvatske

U palači Matice hrvatske u Zagrebu održana je svečana dodjela nagrada za 2009. i 2010. Nagrade Mtice hrvatske dodjeljuju se za književnost i umjetnost, znanost te književnu i umjetničku kritiku.

Nagrada za književnost i umjetnost August Šenoa pripala je književniku Ivanu Aralici za roman Život nastanjen sjenama.

Riječ je o nedvojbeno najboljem romanu hrvatske književnosti posljednjih nekoliko godina, koji u sebi isprepleće elemente epistolarnog romana, suvremenog putopisa, detaljne povijesne i obiteljske kronike te autobiografije, rekao je obrazlažući odluku akademik Ante Stamać.

Nagradu za znanost Oton Kučera dobili su Miljenko Lapaine i Ivka Kljajić, za biografski leksikon Hrvatski kartografi. Riječ je o prvom djelu u povijesti hrvatske znanosti u kojem se na jednom mjestu prema jedinstvenom leksikografskom obrascu sažimlju svi podaci o hrvatskim kartografima, složeni u preglednom abecedariju leksikona. Temeljitost i opsežnost u podacima i navođenju činjenica glavne su odlike na temelju kojih se ova knjige može preporučiti kao kapitalno djelo, rekao je publicist Damir Zorić u obrazloženju odluke.

Nagrada za književnu i umjetničku kritiku Antun Gustav Matoš pripala je pjesniku Branimiru Bošnjaku, za djelo Hrvatsko pjesništvo/pjesnici 20. st. I. i II., kao neosporno zanimljivom saldu čitavostoljetne domaće poetske prakse. Bošnjakovo djelo u dva sveska obuhvaća kritičke osvrte i sinteze profila oko 150 uglavnom recentnijih pjesnika.

Bošnjakova emotivna i intelektualna participacija, njegova energija i radna koncentracija u tumačenju fenomena novijega hrvatskog pjesništva, zaslužuju punu pažnju i odgovarajući odjek, rekao je pjesnik, esejist i prevoditelj, akademik Tonko Maroević u obrazloženju odluke.

Matica hrvatska godišnje nagrade dodjeljuje od 1999.